Nederland wil lagere afdracht Europese Unie

CARDIFF, 15 JUNI. Nederland wil dat de andere Europese lidstaten tijdens de Eurotop in Cardiff erkennen dat de jaarlijkse Nederlandse afdracht aan de EU te hoog is. De speciale aandacht voor de Nederlandse positie moet worden opgenomen in de slotverklaring van morgen, zo verklaarde minster van Mierlo van Buitenlandse Zaken vandaag.

Hiermee schaart Nederland zich achter het standpunt van bondskanselier Kohl, die vorige week al aankondigde het EU-contributiesysteem tijdens de top aan de orde te willen stellen. Kohl eist een speciale verklaring waarin de ongunstige positie van Duitsland, Nederland, Zweden en Oostenrijk wordt erkend. Nederland draagt momenteel jaarlijks 6 miljard gulden af aan de Europese Unie. Ons land is hiermee relatief de grootste betaler. (ANP)