NEDERLAND-BELGIË

Foto: Wie niet gekeken heeft behoorde tot een minderheid, afgelopen zaterdag. Het was ouderwets stil op straat. Alsof de beginjaren van de televisie - toen het gewoon was dat tien miljoen Nederlanders op Mies Bouwman afstemden - weer even terug waren. De Dienst Kijk en Luisteronderzoek van de NOS (KLO) telde 9,7 miljoen landgenoten die hun toestel hadden afgestemd op Nederland-België. Dat is 69 procent van de bevolking van 6 jaar en ouder.

Een noemenswaardig aantal. In de top tien van best bekeken voetbalwedstrijden staat het duel met de Rode Duivels op de vijfde plaats. Op één staat de EK-wedstrijd Nederland-Denemarken van 1992 waar 10,2 miljoen Nederlanders naar keken. De trend de WK-wedstrijden in gezelschap door te brengen, zet zich voort, zo peilde de KLO. Twee miljoen mensen keken bij buren, familie of kennissen, 800.000 personen keken in een café, en nog eens 300.000 'elders'. Zoals de twintigduizend mannen en vrouwen die afgelopen zaterdag waren afgereisd naar de Rotterdamse Kuip om daar via een groot scherm de wedstrijd tot zich te nemen. Uitgedost in oranje, maar voor wie? (Foto Friso Spoelstra)