Na 3-1 zege op Zuid-Korea; Mexicanen denken nu aan de wereldtitel

ROTTERDAM, 15 JUNI. De Mexicanen bruisen na de 3-1 zege op Zuid-Korea van optimisme. Ze denken in de groep met Nederland en België zelfs verder dan alleen het bereiken van de tweede ronde. “We zijn naar Frankrijk gekomen om de wereldbeker te winnen”, zei speler Ricardo Palaez, die zes minuten nadat hij zaterdagavond in Lyon was ingevallen het eerste Mexicaanse doelpunt maakte.

“We denken aan grote dingen”, verklapte Luis Hernandez. Hij viel tegen Zuid-Korea niet alleen op door zijn twee doelpunten, maar ook door zijn blonde haardos. Bondscoach Manuel Lapuente temperde uiteraard het optimisme van zijn spelers en wees op het belang van de eerstkomende wedstrijd, zaterdag tegen België. “Die moeten we winnen.”

Mexico verdiende de zege op de Koreanen die wel op voorsprong kwamen. Het was Seok-Ju Han die na 27 minuten met een van richting veranderde vrije trap scoorde. Een minuut later kwam dezelfde speler negatief in beeld. Hij gleed tegenstander Ramirez van achteren onderuit en werd door scheidsrechter Benkö uit het veld gestuurd. De 30-jarige middenvelder mag daardoor zaterdag tegen Nederland niet meedoen.

Seok-Ju Han was na 36 jaar de eerste speler die bij een WK uit het veld werd gestuurd nadat hij had gescoord. De laatste was de legendarische Braziliaan Garrincha geweest die na zijn twee treffers in de halve finale tegen Chili in '62 moest vertrekken. Hij mocht toen wel weer in de finale meedoen. Met tien tegen elf was Korea zaterdag kansloos tegen Mexico. “,We speelden goed in het eerste half uur, maar we kwamen in de problemen na de rode kaart”, was de reactie van de Koreaanse bondscoach Bum-Kun Cha.

Net zoals bij Mexico heerste er ook euforie bij de Nigerianen, die zaterdagmiddag in Nantes in hun eerste wedstrijd Spanje met 3-2 versloegen. Dat was verrassend na de erbarmelijke voorbereiding waarin onder meer met 5-1 van Nederland werd verloren. In de Nigeriaanse hoofdstad Lagos trokken duizenden mensen de straat op om het WK-succes van de Super Eagles te vieren. Na de politieke problemen in het land hadden de mensen eindelijk weer iets om vrolijk over te zijn.

Spanje, dat lang de beste ploeg was, nam tot twee keer toe de leiding, maar Nigeria kwam steeds terug. Bij het tweede doelpunt was de Spaanse keeper Zubizarreta behulpzaam. Hij tikte een voorzet van Garba Lawal, speler van Roda JC, in eigen doel. Vijf minuten later zorgde Ajacied Sunday Oliseh met een van zijn befaamde afstandschoten voor de winnende treffer. De bejubelde verdediger bedankte na afloop zijn landgenoten. “Het hele land heeft ons gesteund. Fantastisch dat we dit hebben bereikt via hard werken.”

De Nigeriaanse Bora Milutinovic maakte na de overwinning een opgeluchte indruk. Hij stond ter discussie na de slechte weken voor het WK. De naam van Jo Bonfrère, die de Nigerianen naar de olympische titel van '96 leidde, werd al genoemd. De Limburger hoeft nu niet meer te komen. “Maar we moeten niet denken dat we er al zijn”, zei Milutinovic. “Maar ik geef toe dat ik teleurgesteld zal zijn als we niet net zo ver of verder zouden komen als vier jaar geleden.” Toen bereikte Nigeria bij het WK in de Verenigde Staten de kwartfinale.

Joegoslavië won in een uitermate slechte wedstrijd moeizaam van het zwakke Iran. Het werd in Saint-Etienne 1-0 door een benutte vrije trap van Sinisa Mihallovic. Daarbij stond de Iraanse keeper Nima Nakisa verkeerd opgesteld. De Joegoslavische bondscoach Slobodan Santrac was na afloop boos op zijn ploeg. “Mijn spelers hebben de tegenstander onderschat. Niemand geloofde me toen ik zei dat Iran een moeilijk te bestrijden ploeg is.”