Moratorium Eritrea en Ethiopie

De leiders van Eritrea en Ethiopië zijn het eens geworden over een moratorium op luchtgevechten in hun grensoorlog. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse president Bill Clinton vanmorgen bekendgemaakt. Clinton voerde gisteren telefoongesprekken met de leiders van beide oorlogvoerende landen.

Het Witte Huis erkende dat het moratorium, dat inmiddels van kracht is, geen einde maakt aan het grensgeschil, maar “het wederzijdse vertrouwen kan helpen herstellen dat noodzakelijk is voor een spoedige, vreedzame regeling van het conflict”. In de Amerikaanse verklaring wordt Italië bedankt voor zijn diplomatieke inspanningen, die zijn uitgemond in het moratorium op luchtaanvallen. De Italiaanse gezant Rino Serri had zaterdagavond een onderhoud met de Eritrese president Isayas Aferworki en vloog zondag naar de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Eritrea heeft het gedeeltelijke staakt-het-vuren verwelkomd als eerste stap naar uitvoering van zijn oproep tot een algehele beëindiging van de vijandelijkheden. Een woordvoerder van de Eritrese regering, Yemane Gebreab, meent dat “de Ethiopische regering begint te beseffen dat geweld dit probleem niet zal oplossen. We hopen dat ze ook niet langer te land willen vechten”. Ethiopië heeft het staakt-het-vuren in de lucht vanmorgen officieel geaccepteerd, maar beklemtoond dat er “geen enkel accoord is getekend over de confrontatie op de grond”. (AFP, AP)

    • Koert Lindijer