KREBBERS 75

Herman Krebbers 75 jaar: Philips 462 554-2 MM.

Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van violist Herman Krebbers, donderdag aanstaande, brengt Philips komend weekeinde een box met drie cd's uit. De cd met onder meer de voorbeeldige vertolkingen van het Vioolconcert van Brahms en het Eerste vioolconcert van Bruch uit jaren zeventig en zestig verscheen al eerder in de serie Dutch Masters. De beide andere cd's bevatten respectievelijk dubbelconcerten van Bach, Badings en Brahms, en Vioolconcerten van onder anderen Paganini en Vieuxtemps.

De uitvoering met Theo Olof van het Dubbelconcert van Bach uit 1952 mag dan door toedoen door mensen als Harnoncourt in esthetiek nogal van de thans gangbare opvattingen over de Bach-vertolking verschillen, maar het tintelend lijnenspel en het sterkte vormgevoel van de beide vioolgrootmeesters is van alle tijden.

Dat Olof en Krebbers, beiden leerlingen van Oskar Back en samen achtereenvolgens concertmeester van het Residentie Orkest en het Concertgebouworkest, een ideaal duo vormen staat buiten kijf. Niet minder perfect en eenademig in frasering is de samenwerking van Krebbers met de magnifieke cellist Tibor De Machula in Brahms' Dubbelconcert.

Van Nederlandse bodem is het Dubbelconcert van Henk Badings, een van de vaderlandse componisten die werk schreef voor de combinatie Krebbers/Olof. De keuze voor juist Badings' concert (men had bijvoorbeeld ook kunnen kiezen voor die van Geza Frid, Hans Kox of Oscar van Hemel) verdient bijval. Met de prangende akkoordblokken en de dansende vioolfiguren aan het begin, het melancholieke middendeel en de even speelse als spannende finale is het een werk van internationale allure. Bovendien illustreert de opname dat Krebbers ook minder bekend repertoire speelde.

Ook de derde cd bewijst dat afdoende met een weemoedige Romance van Svendsen en een uiterst gedetailleerde uitvoering van het Vierde vioolconcert van Vieuxtemps. Maar het meest tot de verbeelding spreekt hier toch het steeds alerte samenspel tussen solist en orkest in het Eerste vioolconcert van Paganini. Dat orkest is de Wiener Symphoniker onder leiding van Willem van Otterloo. Saillant detail: in de cellogroep speelt Nikolaus Harnoncourt mee, die toen net Concentus Musicus Wien had gevormd waarmee hij de historische uitvoeringspraktijk een nieuwe weg zou wijzen. Zelfs een romanticus pur sang als Krebbers zou daarmee zijn voordeel doen, zonder dat het zijn persoonlijkheid wezenlijk aantastte.

    • Emile Wennekes