Franse president hekelt EU-bestuur aan vooravond top

CARDIFF, 15 JUNI. De Franse president Chirac heeft fel uitgehaald naar de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Hij verklaarde gisteren tegenover de BBC-televisie dat de Commissie zich niet moet bemoeien met nationale zaken zoals de verkoop van kaartjes voor het wereldkampioenschap voetbal en zich vooral moet bezighouden met de uitbreiding van de EU naar Oost-Europa. De kritiek van Chirac komt aan de vooravond van de Europese top, vandaag en morgen in het Britse Cardiff.

Chirac haalde met name uit naar Europees Commissaris Karel van Miert (Mededinging), die heeft geprotesteerd omdat Frankrijk bij de verkoop van kaartjes de eigen bevolking zou hebben voorgetrokken. “Doe niet zo stom! Dat is niet jullie verantwoordelijkheid”, aldus de president. Chirac klaagde ook dat de instellingen van de EU niet goed werken en “in het geheel niet zullen werken” tenzij ze grondig worden hervormd voordat de EU uitbreidt.

Chirac ging hiermee in op een onderwerp dat centraal staat op de top van vandaag en morgen: wat moet gebeuren op het niveau van de EU en wat moet worden overgelaten aan de lidstaten. Samen met de Duitse bondskanselier Kohl heeft Chirac hierover een brief geschreven aan de Britse premier Blair, die de top voorzit. Blair heeft een informele discussie beloofd die vanmiddag tijdens de lunch zou plaatshebben. Niet iedereen deelt de opvatting van Chirac en Kohl. De voorzitter van de Europese Commissie, Santer, heeft geërgerd gezegd dat het de EU-lidstaten zelf zijn die om meer Europese wetgeving vragen. Nederland vindt dat eerst het Verdrag van Amsterdam moet worden geratificeerd en uitgevoerd alvorens nieuwe stappen moeten worden ondernomen. Ook Luxemburg en België zijn volgens Nederlandse diplomaten “niet ingenomen” met de brief. De voorzitter van het Europees Parlement, Gil-Robles, noemde vanochtend de erkenning van Kohl en Chirac dat hervormingen voor uitbreiding moeten plaatshebben “een positief signaal”.

Chirac zei gisteren ook dat Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB) hem zijn erewoord heeft gegeven dat hij na vier jaar zal aftreden. De officiële ambtstermijn is acht jaar. Duisenberg werd begin mei benoemd nadat hij had verklaard zijn ambtstermijn niet te willen uitdienen. Hij zei later dat hij zelf bepaalt wanneer hij opstapt. Chirac zei er zeker van te zijn dat de Fransman Trichet Duisenberg over vier jaar zal opvolgen.

    • Birgit Donker
    • Ben van der Velden