Franse politie prijst Nederlandse voetbalfans

SAINT-DENIS, 15 JUNI. Het hoofd veiligheidszaken van het WK-organisatiecomité, Rene-Georges Querry, heeft Nederland-België een ideale wedstrijd voor de Franse politie genoemd. “De Nederlandse supporters mogen trots zijn zichzelf”, zei de Fransman. “Er zaten 80.000 mensen in het stadion en er is werkelijk niets gebeurd.”

Het duel was door de Franse politie vooraf nog aangeduid als “de meest explosieve wedstrijd in de eerste ronde”. Met angst en beven zag het WK-organisatiecomité de komst van de Oranje-fans tegemoet. Maar het duel verliep zaterdagavond zonder grote incidenten. Slechts zeven Nederlanders werden voor de wedstrijd aangehouden en in het stadion zaten de supporters van beide landen gemoedelijk naast elkaar.

Met de zwarte handel in kaarten viel het ook alleszins mee, doordat de Franse politie jacht maakte op de verkopers ervan. Tien zwarthandelaren werden gearresteerd. Enkele tientallen Nederlanders en Belgen kochten via officieuze weg tickets voor de wedstrijd, sommigen betaalden 400 gulden, anderen 850 en een aantal telde liefst 1.500 gulden neer voor een kaartje.

Van de zeven aangehouden supporters zijn er zes na de wedstrijd weer vrijgelaten. Zij moesten enkele uren in een cel doorbrengen, omdat ze probeerden mensen hun kaarten af te pakken. De zevende arrestant is een Nederlander die een landgenoot tegen de vlakte had geslagen.

Al rond het middaguur hadden honderden Nederlanders zich rond het Stade de France verzameld. Van hen had een aantal geen ticket voor de wedstrijd. De autoriteiten hadden gerekend op grote groepen mensen zonder kaartje of met valse kaartjes.

De angst van de politie was vooral ingegeven door alarmerende berichten vanuit Nederland. Er zouden tussen de 20.000 en 30.000 mensen op de bonnefooi naar Frankrijk komen. Dat bleken “indianenverhalen”, aldus Groenevelt. “Hooguit 400 mensen zonder een kaart bleven rond de wedstrijd bij het stadion hangen. Zij waren wel zeer teleurgesteld, omdat hen een kaart was beloofd door een reisbureau of een organisatie.” Voor deze groep had de Franse politie een videoscherm opgesteld. (ANP)