Fiscus legt beslag op bezit van Eddie S.

AMSTERDAM, 15 JUNI. De Belastingdienst heeft vrijdag beslag gelegd op goederen van obligatiehandelaar Eddie S. uit diens appartement aan de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. S. wordt met de Amsterdamse beursfraude in verband gebracht.

De in Londen bij Financial Trading & Consultancy (FTC) werkzame S. heeft sinds de start van Operatie Clickfonds, het omvangrijke onderzoek naar fraude met zwart geld op de Amsterdamse effectenbeurs, altijd ontkend verdachte te zijn. Hij zou zelfs nooit gehoord zijn door justitie. Vanochtend liet zijn advocaat H. Biemond echter weten dat S. niet langer met zijn volledige naam in de krant wil. Van verdachten vermelden kranten doorgaans alleen initialen.

Het Openbaar Ministerie wil niet bevestigen dat tegen S. een strafrechtelijk onderzoek loopt. Wel zegt de persofficier: “Waar het OM mee bezig is en wat de Belastingdienst doet loopt via gescheiden trajecten.” Volgens hem is het theoretisch mogelijk dat het OM onderzoeksgegevens geschikbaar heeft gesteld voor het samenstellen van de belastingaanslag. De hoogte van die aanslag is onbekend.

Justitie deed in oktober vorig jaar al een inval op het Amsterdamse huisadres van Eddie S. Daar werden grote sommen contant geld in wikkels van Bank Bangert Pontier aangetroffen. Dit geld is toen niet meegenomen.

Twee directeuren en een adjunct-directeur van Bank Bangert Pontier moesten het veld ruimen nadat de Nederlandsche Bank het vertrouwen in hen had verloren. Grootaandeelhouder Friesland Bank heeft haar belang in Bank Bangert Pontier hierna vergroot en de naam ervan veranderd.

Twee weken geleden zijn vier verdachten gehoord over FTC. Het waren R. van Z. van SNS Securities, H. van der K. van het pensioenfonds voor de Metaalnijverheid, R.P. van CSFB en P.A. van Oudhof Effecten. Volgens woordvoerders van deze instellingen was de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst vooral op zoek naar administratieve connecties met FTC.