Estafetteploeg mikt op plaats in Europese top vijf

Het is zestig jaar geleden dat Nederland zich in de mannenatletiek op de 4x100 meter met de internationale top kon meten. Maar nu groeit er op dit spectaculaire nummer weer iets moois bij Oranje. Een tijd van 39,04 seconden is pas het begin.

ROTTERDAM, 15 JUNI. De atletiekunie heeft bij de mannen ineens de mogelijkheid een estafetteploeg samen te stellen die internationaal geen gek figuur zou slaan. Dat komt doordat de uit Bermuda afkomstige Troy Douglas en Miguel Janssen, die tot nu toe voor Aruba uitkwam, met ingang van de komende EK voor Nederland mogen lopen. Met deze twee atleten in de gelederen liep een oranjekwartet bij de eerste serieuze wedstrijd op de 4x100 meter in Leiden een heel respectabele 39,04.

Die tijd was ruim onder het nationale record van 39,40 uit 1996. Aangezien Douglas wel voor Nederland mag uitkomen, maar geen Nederlandse paspoort heeft, kan deze prestatie niet als nieuw record worden erkend. Bovendien was de 39,04 net een fractie boven de richttijd voor de EK (39,00). Gezien de reactie van technisch directeur Bert Paauw van de atletiekunie hoeft dat echter geen probleem te zijn voor uitzending naar Boedapest. De bestuurder sprak van een “imposante prestatie”.

Sprint-bondscoach Hans Vijfvinkel gaat ervan uit dat het nog veel sneller kan. “Als het hierbij blijft, hebben we in Boedapest niets te zoeken”, sprak hij duidelijke taal. De bedoeling is dat de estafetteploeg zelfs onder de 39 seconden gaat uitkomen. Vijfvinkel heeft met behulp van videobeelden en rekenmachine uitgerekend dat zelfs 38,55 moet lukken. “Als alle omstandigheden ideaal zijn is zo'n tijd haalbaar. Vier jaar geleden veroverde Frankrijk met 38,57 de Europese titel.”

Enige optimisme is op zijn plaats. De ploeg kwam zaterdagmiddag in Leiden tot 39,04 met twee sprinters, Janssen en Dennis Tilburg, die amper hersteld waren van een blessure. Startloper Janssen gaf zichzelf “een zeventje”. “Ik was nog wat angstig. Het kan nog een stuk beter.” Slotloper Tilburg, die vorige week op zijn knie was gevallen, had hetzelfde gevoel.

Sinds twee maanden traint Vijfvinkel één keer in de week met tien sprinters op de estafette. Hij is goed te spreken over de inzet van de atleten en de samenwerking met de verscheidene coaches. “Want ik ben wel altijd met andermans atleten bezig. Het is geweldig dat tien jongens vorig jaar al hebben gezegd dat ze er voor honderd procent voor zouden gaan. En dat terwijl iedereen weet dat er straks vijf man zullen moeten afvallen.”

Er is nog geen definitieve nationale ploeg aangewezen, maar duidelijk is wel dat het viertal Janssen, Douglas, Tilburg én nationaal kampioen Patrick van Balkom de beste kans maakt. Patrick Snoek lijkt een ideale reserve omdat hij op alle posities inzetbaar is. Met hem erbij liep het tweede Nederlandse team in Leiden overigens maar driekwart seconde langzamer dan de A-ploeg. Met name veteraan Douglas en Van Balkom zijn daarin volgens Vijfvinkel belangrijke mannen. “Zij vormen het hart van het team. Daarom lopen ze ook op de plaatsen twee en drie.”

De 35-jarige Douglas deed in zijn carrière onder meer mee aan drie Olympische Spelen en drie WK's. “Hij brengt zo veel ervaring mee en stimuleert de anderen”, aldus Vijfvinkel. Bij de eerstkomende wedstrijd, vrijdag in het Duitse Rhede, zal Douglas niet van de partij zijn. Hij heeft van zijn trainer Henk Kraaijenhof de opdracht gekregen zich voorlopig op de 200 meter te concentreren.

Als de kwalificatie voor de EK definitief is, gaat Vijfvinkel na het NK (Groningen, 10-12 juli) met zijn estafetteploeg op trainingskamp naar Israel. Daar moet het team worden “gepolijst”. Vijfvinkel: “Het grote doel is een plaats bij de beste vijf op de EK.” Het eerste prijsje is binnen. Voor de 39,04 van zaterdag kreeg de estafetteploeg in Leiden de Gouden Spike uitgereikt. Dat is opmerkelijk omdat in de afgelopen 26 jaar deze prijs bij dit jaarlijkse evenement naar een individuele atleet