Engelse tekenaar Regg Smythe overleden

LONDON, 15 JUNI. De bedenker en tekenaar van de stripfiguur Andy Capp, Regg Smythe, is zaterdag op 81-jarige leeftijd overleden. Andy Capp (in Nederland Linke Loetje) verscheen voor het eerst in de Britse krant The Mirror in 1957. Uiteindelijk kwamen de dagelijkse beslommeringen van de anti-held terecht in 1700 kranten in 48 landen. Op het hoogtepunt van zijn roem werd de strip gelezen door 250 miljoen krantenlezers. In Nederland verscheen de strip in de Volkskrant.

De stripfiguur Andy Capp is een stereotypering van de werkloze seksist, die zijn tijd besteedt aan bier drinken, biljarten en op de bank liggend zijn kater verwerken. Smythe baseerde de figuren Andy Capp en zijn bazige vrouw Flo op zijn eigen ouders.

Vooral in de Verenigde Staten zijn Smythe's strips zeer populair. Smythe was een bijzonder productief tekenaar. The Mirror heeft nog genoeg strips voor een heel jaar. (ANP/Reuters)