Dronken Engelse supporters zetten Marseille op stelten

MARSEILLE, 15 JUNI. Bij botsingen tussen Engelse supporters en jongeren in de Franse stad Marseille zijn gisteren 48 gewonden gevallen, van wie twee ernstig. Onder de gewonden zijn ruim dertig Engelsen, een Ier, twee Fransen, twee Tunesiërs en een Algerijn. Een politieman raakte aan de knie gewond.

De rellen duurden afgelopen nacht voort. Jongeren van Afrikaanse afkomst achtervolgden in de stad dronken Engelse supporters met ijzeren staven en houten knuppels. De politie pakte zeventig mensen op, van wie zeker dertig Engelsen.

Het geweld begon gisteren toen Britse hooligans Tunesische voetbalfans met racistische leuzen provoceerden en met flessen naar hen gooiden. De situatie escaleerde in de avond toen honderden jongeren uit de buitenwijken van Marseille, waar vooral Fransen van Noord-Afrikaanse afkomst wonen, naar het centrum trokken.

Waarnemers spreken van de ergste rellen sinds de onlusten met de Engelse relschoppers in 1993 in Rotterdam, waar het kwalificatieduel voor de WK tussen Engeland en Nederland werd gespeeld.

De commissaris van politie in Marseille, Michel Sapin, noemde de planning van de wedstrijd Engeland-Tunesië, die voor vanmiddag om half drie op het programma stond, een fout. “We wisten dat de Britten zo de mogelijkheid hadden om twee dagen in het weekeinde in Marseille door te brengen”, aldus Sapin.

“Moeten we deze hooligans straffeloos en voortdurend laten toestromen naar de plaatsen waar wedstrijden zich afspelen”, vroeg hij. Hij riep de organisatoren op een systeem te vinden waarbij het mogelijk is een duel bij te wonen “zonder dat je tegenover die bendes opgefokte domme, gewelddadige en onvoorspelbare dronkaards komt te staan”. De supporters, die de hele dag hadden gedronken, vielen bars en restaurants aan en zelfs schepen in de haven. Sommige auto's gingen in vlammen op of werden gekanteld.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Jack Straw veroordeelde het wangedrag van de supporters en gaf zijn volledige steun aan de Franse politie. Hij wees op de uitstekende samenwerking tussen de Britse en Franse politie, wat heeft geleid tot de arrestatie van bekende hooligans.

De Engelse minister van Sport Tony Banks noemde de hooligans “dronken hersenloze pummels” die hun land onteren en de reputatie van de Engelse supporters vernietigen. (AFP/Reuters/DPA)