Deflandre nationale held; België viert gelijkspel als overwinning

SAINT-DENIS, 15 JUNI. België vierde het 0-0 gelijkspel tegen het Nederlands elftal zaterdagavond als een overwinning. Invaller Eric Deflandre werd uitgeroepen tot held van de natie. De Bruggenaar haalde twee ballen van de doellijn, een kopbal van Kluivert en een schot van Cocu. Daarnaast hield hij Overmars enigszins in toom, nadat de Arsenal-ster eerder Crasson uit de wedstrijd had gespeeld. Van Overmars kwam aanvankelijk het meeste Nederlandse gevaar. Maar naarmate de wedstrijd vorderde raakte Overmars een beetje uitgeblust, wat begrijpelijk was want zoveel kracht om continu te demarreren heeft een mens niet.

De Belgen speelden hun geliefde spelletje: verdedigen. Door de aanhoudende regen was de grasmat uitermate geschikt voor messcherpe slidings. Het vormde een belangrijk wapen in het ontregelen van de Nederlandse aanval. Tien doelpunten maakte Oranje in de laatste twee oefenwedstrijden. Nu het er echt om ging niet één.

Hoe anders was het geweest als Hasselbaink in de zesde minuut een droomkans had benut. De onervaren international schoot de bal dicht bij het doel voorlangs. De spitsen Hasselbaink en Kluivert lieten het zaterdagavond sowieso afweten. Maar ook Seedorf kon als 'valse' rechtsbuiten niet in zijn spel komen. Zelden kwam hij in de eerste helft z'n directe tegenstander Borkelmans voorbij. Zelfs Van der Sar controleerde met de voet de natte bal beter dan de speler van Real Madrid. Seedorf: “Ik had moeite met Borkelmans die goed verdedigde. Ik ben natuurlijk geen echte rechtsbuiten. Iedereen weet waar ik beter tot mijn recht kom (achter de spitsen, red.).”

Pas een kwartier voor tijd werd Seedorf vervangen door Zenden die op links ging spelen en Overmars schoof door naar de rechterflank. Maar ook met twee echte vleugelspelers kreeg Oranje de stugge Belgen niet op de knieën. Naarmate de wedstrijd vorderde groeide bij hen de hoop op een punt. Er had zelfs nog meer ingezeten als Wilmots kort voor rust de bal wat beter zou hebben geraakt. Hij liep na een voorzet van Boffin met z'n borst tegen de bal maar Van der Sar kon redding brengen. Nilis, die in de tweede helft nog een goed schot loste: “Het was voor ons pompen of verzuipen. Wij moeten op het WK keihard knokken. Ik dacht aanvankelijk dat mijn afstandsschot in het doel zou belanden. Maar de bal daalde te laat.”

Langdurig analyseerde Hiddink zaterdagnacht met zijn uitgebreide staf het verloop van de wedstrijd. De linies lagen ver uit elkaar. Vrije trappen leverden niets op, gingen altijd over het doel. In de tweede helft werd de tactiek steeds meer losgelaten. Nu het op strijd aankwam bleek Oranje weinig te kunnen afdwingen. Stam was de beste speler aan Nederlandse kant. Een verdediger dus, symptomatisch genoeg. De opbouw van Oranje oogde erg traag. De Belgen kregen ruimschoots de tijd om bij de schaarse uitvallen weer massaal terug te trekken. Aangezien Kluivert de komende twee groepswedstrijden ontbreekt, moet Hiddink op zoek naar een tweede spits naast Bergkamp die erg voorzichtig inviel. Ronald de Boer, uitgevallen met krampverschijnselen, verklaarde zich zaterdagavond bereid die rol op zich te nemen. Hiddink: “Dit gelijkspel is voor ons geen klap in het gezicht. De Belgen zijn de afgelopen maanden aanzienlijk gegroeid. Bovendien speelden ze heel defensief. Zelfs toen wij met tien man stonden, hielden ze nog drie stoppers in het centrum. Wij hebben ons nooit laten meeslepen door de euforie in Nederland. We wisten dat dit een moeilijke klus zou worden.”

De Belgische bondscoach Leekens keek al uit naar de ontmoeting, zaterdag tegen Mexico. “Dat wordt voor ons pas echt een belangrijke wedstrijd. Die moeten we winnen. En ook de Koreanen lijken me nog heel lastig in onze groep.”