De rust van Wereldnet

Radio 1 adverteert zichzelf als de nieuws- en sportzender, maar er valt veel voor te zeggen om die volgorde deze zomer om te draaien. Voetballers in de bus, uit de bus, in het vliegtuig, uit het vliegtuig, een gehavende enkel, een overspannen hamstring - niets ontsnapt aan de aandacht.

Onder normale omstandigheden heeft de zender, zeker tijdens de spitsuren, al een hoog Radio Lawaaipapegaai-gehalte met rumoerige reclameblokken, dreunende jingles, minutenlange file-meldingen, wijdlopige weerberichten, op verhoogde toon ingesproken introducties van het nieuws dat even later echt wordt uitgezonden en afsluitende stationcalls met flarden van eerder uitgezonden berichten.

Nu de wereld voetbal is, is de relevantie van hetgeen wordt uitgezonden navenant kleiner geworden.

Wie niet van herrie houdt, geen muziek wil horen en toch geïnformeerd, kan op de vijf werkdagen 's morgens na het nieuws van acht uur terecht op Radio 5 bij het programma Wereldnet, een samenwerkingsproject van NPS, VPRO en Wereldomroep. Daarin wordt telefonisch gesproken met bekende en onbekende Nederlanders over de hele wereld over hun actualiteit. Morgenochtend al voor de 377ste keer.

Zo maar een greep uit een paar weken. Paul Evers meldt dat diefstal van publieke goederen in Ghana een groot probleem is. Mensen roven kabels van verkeerslichten als de stroom uitvalt en stelen bouten en moeren van elektriciteitsmasten, zodat deze instorten. Het ziekenhuis dat hij bouwt, is bijna af en in juli komt hij terug naar Nederland. “Ik zoek nu een ander project.”

Pieter van Abshoven, die door de hulporganisatie Mensen in Nood is uitgezonden naar Roemenië, vertelt dat het kritische rapport van Amnesty International over de situatie van de mensenrechten in een Roemeense krant wordt gemeld onder de kop 'Amnesty presenteert Roemenen als aapmensen'.

Theo Takens, als arts werkzaam in Lesotho, legt uit waarom vrouwen in dat land veel beter opgeleid zijn dan mannen. “De jongens zorgen hier voor de kudde, de meisjes gaan naar school.”

Dick Passchier, voorheen NCRV, vertelt dat in zijn huidige thuisland Noorwegen massaal Griekse munten van 50 drachme (40 cent) worden geïmporteerd, die precies even groot blijken als de 20-kronenmunten (ƒ 5,50) en perfect in Noorse automaten passen. Tel uit je winst.

Widjajanti Dharmowijono, docente Nederlands aan een HBO-opleiding in Semarang, zegt tot haar verbazing gezien te hebben dat winkeliers geld betalen aan plunderaars die onder het toeziend oog van de politie geroofde spullen terugbrengen.

Vaak staan de verhalen volledig los van elkaar, maar dan blijkt opeens dat de wereld inderdaad een global village is. Lo Camps, als bioloog werkzaam op het eiland Salt Spring voor de westkust van Canada, doet verslag van het Titanic-toerisme bij Halifax, dat onstaan is na de film. Correspondent Floris Harm onthult dat op elke kiosk in Peking een affiche met het portret van Leonardo DiCaprio hangt. En ook het Rode Kruis in Tblisi, Georgië, waar Sandra Roelofs verblijft, heeft de film al twee keer gedraaid.

In vergelijking met andere programma's ademt Wereldnet een weldadige rust. Alle 'correspondenten' krijgen ruim de tijd hun verhaal te vertellen en worden niet voortijdig afgebroken. Het kleine nieuws van Radio 5 is een aangename afwisseling op het grote nieuws van Radio 1.

Soms gaat het even mis. Afgelopen donderdag slaagde presentator Hans Verbeek er tot het laatst toe in de wereldkampioenschappen voetbal buiten de uitzending te houden - tot een Vlaming roet in het eten gooide. Marc Coppens, die in Canada meewerkt aan een wekelijks tv-programma over de Benelux, bracht Nederland-België ter sprake. “Op het laatst toch nog een flardje WK”, verzuchtte Verbeek verslagen.

    • Herman Amelink