De las Cuevas wint Dauphiné Libéré

ROTTERDAM, 15 JUNI. De Franse wielrenner Armand de las Cuevas heeft de Dauphiné Libéré op zijn naam geschreven. De 35-jarige renner van de Spaanse Banesto-formatie dankte zijn opmerkelijke prestatie aan de tijdwinst van afgelopen woensdag in de etappe naar de Mont Ventoux. De Fransman Virenque behaalde zaterdag een ritzege. De Spanjaard Pena won de afsluitende etappe.

De las Cuevas gold jaren geleden als een talent voor het rondewerk, maar hij ging bijna ten onder aan zijn eigenzinnigheid. Hij weigerde bij Banesto een knechtrol te vervullen voor Indurain en vertrok naar de Franse ploeg Castorama, waar hij in de vergetelheid geraakte. Eenmaal teruggekeerd bij Banesto, na het afscheid van Indurain, heeft De las Cuevas de ouderwetse vorm weer te pakken. “Een paar maanden geleden werd ik nog door iedereen afgeschreven. Ik ben blij dat het nog niet zo ver is”, sprak hij gisteren aan de streep in Megève.

Van de Nedelanders maakte Patrick Jonker een maand voor de Tour de France de beste indruk. De renner van Rabobank eindigde in de Dauphiné op de negende plaats. Ondanks een bronchitis en een zware valpartij in de slotetappe handhaafde Jonker zich in de subtop. Voor Michael Boogerd verliep de eerste serieuze kennismaking met het hooggebergte minder voorspoedig. De kopman van Rabobank, vorig jaar vierde in de Dauphiné, moest nu genoegen nemen met een dertiende plaats. De Amerikaan Lance Armstrong heeft de Ronde van Luxemburg gewonnen. De renner van US Postal verdedigde na de eerste etappe een ruime voorsprong op zijn concurrenten. Voor de 26-jarige Armstrong is de overwinning in de redelijk zware rittenkoers een morele opsteker. Hij stond anderhalf jaar op non-actief wegens kanker. Begin maart maakte hij een mislukte rentree in Parijs-Nice. Na een lange trainingsstage in Texas keerde hij vorige week terug in het peloton.

De Nederlander Steven de Jongh heeft de Ronde van Zweden gewonnen. De 24-jarige renner van TVM hoopt hiermee een startbewijs voor de Tour de France te hebben afgedwongen. Zijn ploeggenoot Jeroen Blijlevens won drie keer een massasprint in de Zweedse rittenkoers.