Conflict TVM en Palmans

De Australische wielrenner Scott Sunderland dreigt de Nederlandse profploeg TVM met een rechtszaak. De 31-jarige renner van de Belgische formatie Palmans verwijt het Nederlandse verzekeringsbedrijf nalatigheid en onbehoorlijk gedrag. Sunderland kwam eind april in de Amstel Goldrace zwaar ten val, na een botsing met de volgwagen van Cees Priem. De wielrenner liep daarbij hersenletsel op.

De ploegleider ontkende schuld en zou zich volgens de echtgenote van Sunderland “bot en arrogant” hebben opgesteld tijdens het ziekenhuisbezoek. Artsen hebben vastgesteld dat Sunderland een whiplash heeft opgelopen. Hij klaagt over zware hoofdpijn en vreest voor zijn carrière. Volgens Arjan Bos, commercieel directeur van TVM Verzekeringen, moet “de zaak met de heer Sunderland netjes worden afgehandeld, desnoods voor de rechter”.

Kloppen de berichten dat Sunderland en Palmans met een rechtszaak dreigen?

Bos: “Ik weet officieel van niets. We hebben op 29 mei in Waregem een ontmoeting gehad met een delegatie van Palmans. Het was een open maar vertrouwelijk gesprek, maar we werden het niet eens over een financiële vergoeding. Zij willen haast maken, waarschijnlijk omdat het contract van Scott afloopt. Wij willen zijn gehele gezondheidstoestand in kaart brengen en vinden hun claim - bedragen mag ik niet noemen - buitensporig hoog. Verder willen we meer duidelijkheid over de ingewikkelde juridische procedure. Het ongeluk vond op Belgisch grondgebied plaats en moet daarom door een Belgische rechter worden afgehandeld.”

Sunderland heeft vijf jaar voor TVM gereden. Hij klaagde eerder over de slechte verhoudingen met Priem. Zijn de persoonlijke verhoudingen van invloed geweest?

“Cees is juist helemaal kapot van het voorval. Elke ploegleider heeft nachtmerries van zulke incidenten. Cees had eerst niks door en reageerde daardoor nogal stoïcijns, maar daarna heeft hij Scott opgezocht en ook nog een bloemetje bezorgd. Ik herinner mij Scott als een plezierige jongen. Ik ben blij dat zijn gezondheid vooruitgaat. Dat is het allerbelangrijkste.”