Cambodja heet Rode Khmers welkom

PHNOM PENH, 15 JUNI. De sterke man van Cambodja, Hun Sen, heeft opnieuw een belangrijke slag geslagen in de strijd tegen de overgebleven facties van de Rode Khmer. Afgelopen zaterdag meldden vijf voormalige leiders van de Rode Khmer, onder wie plaatsvervangend premier Chan Youran, zich in de grensplaats Pailin, in het westen van Cambodja, met de boodschap dat ze hun guerrilla-activiteiten hebben beëindigd en dat ze voortaan willen samenwerken met de regering.

Met het overlopen van het vijftal is er volgens Chan Youran een einde gekomen aan het bestaan van de Rode Khmer. Dat neemt niet weg dat, na het overlijden dit voorjaar van Broeder nummer Één, Pol Pot, nog drie belangrijke leiders van de Rode Khmer voortvluchtig zijn: commandant Ta Mok, de vroegere president Khieu Samphan en partij-ideoloog en oud-premier Nuon Chea. Volgens Chan Youran verblijven Ta Mok en Nuon Chea thans in de jungle in de buurt van Anlong Veng, tegen de noordgrens met Thailand aan.

Chan Youran verklaarde zaterdag, tijdens de verwelkomingsceremonie in Pailin, dat “we zeer blij zijn terug te keren in de maatschappij omdat we allemaal kinderen van onze natie zijn”. Hun Sen, die vorig jaar de macht greep in Cambodja door zijn rivaal en mede-premier prins Ranariddh Sihanouk te verdrijven, noemde het overlopen “van enorme betekenis voor het proces van nationale verzoening”. “Ik feliciteer u hartelijk en heet u warm welkom.”(AP)