Breevast weert Uni-Invest af

ROTTERDAM, 15 JUNI. Vast- goedfonds Breevast gaat preferente aandelen uitgeven om een overname door branchegenoot Uni-Invest te voorkomen. In totaal worden 3,6 miljoen preferente aandelen uitgegeven met een nominale waarde van 10 gulden. De Utrechtse vastgoedontwikkelaar is verplicht om een kwart van het nominale bedrag - 9 miljoen gulden - te storten.

Voor Breevast is de uitgifte van preferente aandelen het tweede middel of het vastgoedfonds van directeur R. Homburg van zich af te houden. Vorige week maakte Breevast bekend branchegenoot Eurostate over te nemen. Omdat deze overname wordt gedaan in nieuwe aandelen Breevast zag de potentiële koper Uni-Invest zijn opgebouwde belang verwateren. Door een eerste emissie van 2,78 miljoen aandelen liep het belang terug van 60,5 tot circa 45 procent. Nog voor augustus wordt de transactie afgerond door de uitgifte van waarschijnlijk nog eens 1,2 miljoen aandelen. De gesprekken tussen Breevast en Eurostate werden aangekondigd kort nadat bekend werd dat Uni-Invest probeert de Utrechtse ontwikkelaar over te nemen.

Zodra de emissie van gewone aandelen (betaald aan Eurostate) en van preferente aandelen is voltooid, zal het belang van Uni-Invest zijn teruggelopen tot 31 procent.

Volgens een woordvoerder van Breevast doorkruist de overnamepoging van Uni-Invest de strategie van het fonds. “Er zijn slechts spaarzame contacten geweest tussen de directie van Breevast en Homburg van Uni-invest. Uit alles blijkt dat het om een vijandige overname gaat. Homburg heeft niet voor niets in de krant gezegd dat hij alles met geld kan kopen, ook al wordt er wat tegensparteld. In die sfeer zijn ook de gesprekken met Breevast verlopen.”

Uni-Invest kocht eerder dit jaar het resterende belang van ABN Amro in Breevast van 5,8 procent en breidde zijn belang vervolgens gestaag uit. Uni-Invest verkreeg onlangs zelfs de meerderheid door alle aandelen Breevast over te nemen van de vermogensbeheerders Veer Palthe Voûte (VPV) en Van Heyst en hun relaties.