'Berlusconi is niet welkom op top EVP'

CARDIFF, 15 JUNI. De leider van de Italiaanse partij Forza Italia, Berlusconi, wordt ook in de toekomst niet uitgenodigd op de bijeenkomsten van Europese christen-democratische leiders voorafgaand aan de halfjaarlijkse top van de Europese Unie. Dat zei gisteren de voorzitter van de fractie van de Europese Volkspartij (EVP) in het Europees Parlement, de Belgische oud-premier Martens, na afloop van een bewogen vergadering van christen-democratische leiders voorafgaand aan de EU-top in Cardiff.

De afgelopen weken is een conflict ontstaan over de toetreding van twintig leden van Forza Italia tot de EVP en over de eventuele aanwezigheid van Berlusconi op de traditionele bijeenkomst aan de vooravond van een EU-top. De Italiaanse premier Prodi weigerde gisteravond naar de bijeenkomst in Cardiff te komen, uit protest tegen de toetreding tot de EVP van twintig leden van de partij van zijn rivaal Berlusconi. In een brief aan Martens had hij laten weten de samenwerking met de EVP te staken, zo lang niet was uitgesloten dat Berlusconi kon deelnemen aan de vergaderingen.

“Individuele leden van Forza Italia zijn toegetreden. Er is geen reden om Berlusconi uit te nodigen want zijn partij is geen lid van de EVP”, aldus Martens. Op de vraag waarom wel de Britse conservatieve leider Haig aanwezig was gisteren, terwijl zijn partij evenmin lid is van de EVP, zei Martens: “We bevinden ons in Groot-Brittannië.”

Ook in België heeft de toetreding van de Forza Italia-leden tot de EVP tot protest geleid. Martens partij, de CVP, heeft zich hier openlijk tegen gekeerd. Volgens Martens ten onrechte. “De EVP is uitgegroeid tot een grote volksbeweging na de uitbreidingen van de afgelopen jaren. Het zijn niet meer alleen christen-democraten.”