België is ramp voor het wereldkampioenschap

TELEGRAAF

[...]Arm, arm België overigens. Want wat is dit voetballand een ramp voor het WK! Zelden zo'n crisisteam bij elkaar gezien. Zelden een selectie aanschouwd die in tegenstelling tot bijna alle andere deelnemers aan deze 'Mondial' niet de minste poging om tot een doelpunt te komen wilde ondernemen. Hoe kun je je als voetballiefhebber daar gelukkig bij voelen?

[...]Als het WK één groot voetbalfeest, één grote promotie voor de voetbalsport moet zijn, dan zou aan de verantwoordelijke Leekens een rode kaart moeten worden uitgedeeld. Net zo eentje dus als Kluivert onder ogen kreeg toen hij onvolwassen en onprofessioneel (maar menselijk wel begrijpelijk)totaal verkeerd reageerde op een uiterst smerige verbale provocatie van Staelens. Een jammerlijk dieptepunt in deze matige vertoning, waarmee Kluivert zijn team en zijn coach zwaar dupeerde.

HET NIEUWSBLAD-DE GENTENAAR

Het Stade de France kleurde zaterdagavond oranje. De Nederlandse fans hadden zich bij het aanschaffen van de toegangskaarten leper getoond dan hun zuiderburen. Hun geluk was van korte duur. Georges Leekens bleek de sluwste van de klas en zette zijn collega Hiddink een hak.

[...]Leekens zette de voorbije dagen zijn vakmanschap nog eens nadrukkelijk in de verf en het fraaie resultaat van de Duivels tegen Nederland was ondenkbaar geweest zonder een coach van zijn kaliber. Hij maakte van deze groep een echt team dat in zijn mogelijkheden gelooft en door een vuur gaat voor zijn trainer.

TROUW

Natuurlijk viel het Nederlands elftal tegen en natuurlijk was het zaterdagavond een heel matige wedstrijd. Maar in het Stade de France gold andermaal de oude voetbalwet: voor een echte wedstrijd zijn twee ploegen nodig. Daar wrong de schoen, want België was er voor de zoveelste keer op uit niet te verliezen.

[...]De grootste teleurstelling bij Oranje was - niet voor de eerste keer - het optreden van Seedorf. Zijn spel was dramatisch. Johan Cruijff maakte vorige week al duidelijk dat Seedorf niet in het Nederlands elftal thuishoort. De man met het zo grote zelfvertrouwen bevestigde slechts deze opvatting, die in het kamp van Oranje niet zo lekker is gevallen. Seedorf verspeelde de ene na de andere bal. Op zijn positie moet hij ook eens de achterlijn halen en vervolgens de spitsen bedienen met een afgemeten voorzet. Dat ziet men zelden van Seedorf.

ALGEMEEN DAGBLAD

Afgezien van de twee wedstrijden schorsing is het de vraag hoe het gesteld is met de psyche van Kluivert. Vóór het WK leek de spits naar zijn grote vorm te groeien. In de eerste echte confrontatie blijkt hij met even verwerpelijke als internationaal gebruikelijke provocaties simpel uit zijn spel te halen.

[...]Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel, luidt een van de wise-cracks waarmee Hiddink zijn spelers op het teambelang heeft gefocust.

Als Kluivert nog steeds gekweld door het leven gaat, heeft Oranje in hem onmiskenbaar een zwakke plek in de ploeg.

De Nederlandse ellende was koren op de molen van de Belgen. De Rode Duivels juichten na afloop alleen maar harder, waar hun tegenstanders jammerden. Dat tafereel zei alles over de instelling waarmee de ploegen aan hun confrontatie waren begonnen.