Baan leidt neergang van fondsen op effectenbeurs

AMSTERDAM, 15 JUNI. Even leek de financiële crisis in het Verre Oosten de Amsterdamse effectenbeurs ongemoeid te laten. Het Damrak opende vanochtend met een klein plusje, maar deze winst moest snel worden opgegeven. Ook de andere aandelenmarkten in Europa moesten onder invloed van fors dalende koersen in Hongkong en Japan een veer laten.

Tegen de middag stonden alle AEX-fondsen op verlies, wat voor de beursindex resulteerde in een min van 21,50 punten op 1150,90. Handelaren verklaarden in de loop van de dag een verdere daling te verwachten. “Angst voor verdere verslechtering van de toestand in Oost-Azië is het overheersende sentiment”, constateerde een commissionair. “Het lijkt wel of iedereen zich nu pas realiseert dat heel veel bedrijfstakken forse klappen dreigen op te lopen.”

Zo maakte de federatie van Europese chemiebedrijven bekend dit jaar ruim 40 procent minder te exporteren naar het Verre Oosten. In Amsterdam moesten Akzo en DSM dan ook fors terug, met respectievelijk 5,40 op 431,70 gulden en 4,50 op 203,50 gulden.

De grootste verliezer was vanmorgen Baan, dat aan het einde van de ochtend 6,40 had prijsgegeven op 76,60 gulden. Handelaren wijzen als voormaamste reden op een vernietigend verhaal in het Amerikaanse zakenblad Barron's, dat de Nederlandse automatiseerser aanvalt op zijn geschipper met de cijfers. “Bij dat verhaal zetten ze gelijk een koersdoel dat nog twee tientjes onder het huidige ligt”, meldt een commissionair. “Als die Amerikanen je aanpakken, leveren ze geen half werk. Bovendien is hun kritiek terecht. Er wordt al langer geklaagd over het onduidelijke gecijfer van Baan.”

Ander economisch nieuws leek de beurshandelaren nauwelijks te beroeren. Het op de lokale markt genoteerde Internatio-Müller maakte vanochtend een grote overname bekend, maar de koers reageerde nauwelijks: een winst van vier dubbeltjes op 68,50 gulden.

De Amerikaanse dollar is de week begonnen met een flink hogere koers. Op de Europese valutamarkten noteerde de munteenheid vanochtend 2,0460 gulden, anderhalve cent meer dan de slotkoers van 2,0310 afgelopen vrijdag. Handelaren schreven de stijging vooral toe aan aankopen van dollars voor yens.

TOKIO Op de effectenbeurzen in het Verre Oosten veroorzaakte de koersval van de yen flinke verliezen. In Tokio daalde de Nikkei-index met 197,16 punten (1,3 procent) tot 14.825,17.

In Singapore stond de beursindex aan het eind van de ochtendhandel op een verlies van 2,2 procent. De Hang Seng-index in Hongkong sloot de dag 5,7 procent lager af. De beurs in Taiwan wist zich aan de malaise te onttrekken. Daar eindigden de aandelen de handel gemiddeld 2,3 procent hoger. Nog groter was de daling van de koersgemiddelden in Zuid-Korea (4,8 procent). De Filippijnse markt leverde 4,5 procent in.

Op de markten in het Verre Oosten werd vandaag druk gespeculeerd over een mogelijke devaluatie van de munteenheid van China, de yuan. Autoriteiten in dat land spraken vanochtend echter tegen dat daarvoor plannen bestaan.