Atleet Gebrselassie herovert in Helsinki record 5.000 meter

ROTTERDAM, 15 JUNI. Atleet Haile Gebrselassie heeft zijn wereldrecord op de 5.000 meter terug. De watervlugge Ethiopiër liep in Helsinki met een tijd van 12.39,36 bijna viertiende seconde sneller dan Daniel Komen vorig jaar augustus in Brussel. “Bij de start had ik nog niet echt de bedoeling het wereldrecord aan te vallen. Maar het begin ging zo goed dat ik besloot om na zes ronden vóór de hazen te gaan lopen”, vertelde Gebrselassie.

Hij heeft nu weer twee belangrijke records in zijn bezit. Twee weken geleden verbeterde de 25-jarige Gebrselassie in Hengelo ook al de beste tijd op de 10.000 meter. De parel uit de atletengroep van manager Jos Hermens heeft nu zijn zinnen gezet op het wereldrecord op de 3.000 meter. Dat is met 7.20,67 in het bezit van dezelfde Komen. Volgende maand wil Gebrselassie een poging doen bij de Grand Prix van Oslo.

Gebrselassie noemde de weersomstandigheden in Helsinki - het was behoorlijk fris - fantastisch om een goede tijd te lopen. Zijn tijd halverwege de race, 7.39, was nog lang niet goed genoeg voor het wereldrecord. Vandaar dat hij toen flink versnelde. “Vooral de laatste ronde ging heel goed, heerlijk”, zei Gebrselassie met zijn bekende stralende lach. Eén kilometer voor de finish lag hij nog drie seconden achter op het schema van Komen. Hermens had hem nauwelijks hoeven coachen. “Haile is zo slim, hij weet precies wat hij moet doen. Hij heeft geen coach nodig.”

Het is de vierde keer dat Gebrselassie in zijn carrière het wereldrecord op de 5.000 meter heeft gebroken. Voor het eerst gebeurde dat in juni 1994, toen hij de beste tijd van Said Aouita verbeterde. De Marokkaan had het wereldrecord negen jaar onafgebroken in bezit. Gebrselassie raakte het record na een jaar en vier dagen kwijt aan de Keniaan Moses Kiptanui. Twee maanden later veroverde hij het terug, en twee jaar later, in augustus '97, verbeterde hij zijn eigen record. Die tijd hield echter maar negen dagen stand. Daniel Komen, ook een Keniaan, liep toen bijna twee seconden sneller (12.39,74). Maar zaterdagavond pakte Gebrselassie terug wat naar zijn zeggen van hem is. Hij bleef de nummer twee, de Keniaan Kipkosgei, veertig meter voor.