Architect Costa gestorven

RIO DE JANEIRO, 15 JUNI. De Braziliaanse architect Lúcio Costa is zaterdag op 96-jarige leeftijd overleden. Costa verwierf faam in 1957 toen hij samen met zijn vroegere leerling, de architect Oscar Niemeyer, een ontwerp maakte voor de Braziliaanse hoofdstad Brasilia.

Zijn ontwerp van het nieuwe regeringscentrum bestond uit een kruis, waarin functies (wonen, regering, winkelen) per sector werden ingedeeld. Karakteristiek voor zijn stedebouwkundig ontwerp zijn de grote groenstroken en enorme pleinen midden in de stad.

Costa was een groot bewonderaar van de Franse architect Le Corbusier. Samen met hem ontwierp hij in 1943 het Ministerie van Onderwijs in Rio de Janeiro, een glazen kantoortoren op pilaren. Costa werd in 1902 in Frankrijk geboren, maar verbleef vrijwel zijn gehele leven in Brazilië. (ANP/Reuters)