ADD N TO X

Add N To X: On The Wires Of Our Nerves (Satellite LC2678)

De Moog-synthesizer werd voor het eerst bij een breed publiek bekend door Switched-on Bach van Walter Carlos uit 1969, nog altijd de best verkochte Bachvertolking aller tijden. Het is niet uit nostalgie, maar uit liefde voor buitenissige geluiden dat het Engelse trio Add N To X zich omringt met Moogs en analoge synthesizers.

Met die ouderwetse apparatuur komen ze tot een hogelijk origineel resultaat op de cd On The Wires Of Our Nerves. Toetsenvrouw Ann Shenton beweert dat ze dit soort muziek van jongsaf heeft gehoord, omdat ze aan één oor doof was en in geluiddichte kamers naar bliepjes moest luisteren. Add N To X ontsnapt aan de knor- en pieporgieën van andere experimentalisten omdat ze betrekkelijk toegankelijke popsongs maken met hun buitenaardse instrumentarium. 'Will I recognize the sound that I want when I hear it', vraagt een door een vocoder vervormde robotstem zich af in Murmur One, dat met het op Satisfaction van de Rolling Stones geënte Orgy Of Bubastus tot de gekste nummers behoort van deze naar een wiskundige formule genoemde groep.

    • Jan Vollaard