Vrije trap Chilavert enige hoogtepunt

ROTTERDAM, 13 JUNI. In een teleurstellende wedstrijd hebben Paraguay en Bulgarije gisteren de punten gedeeld, 0-0. Het duel uit groep D, waarin vandaag Spanje en Nigeria tegenover elkaar staan, werd ontsierd door overtredingen, maar scheidsrechter Al-Zeid uit Saoedi-Arabië deelde slechts vier gele kaarten uit. Twee daarvan gingen naar verdediger Nankov van Bulgarije, die daarmee de eerste speler van het WK werd die voortijdig naar de kant moest.

Beide keepers speelden gisteren een hoofdrol in Montpellier. Doelman Chilavert van Paraguay demonstreerde herhaaldelijk zijn fameuze traptechniek. Zestien minuten voor tijd schreef de excentrieke keeper van Velez Sarsfield bijna geschiedenis toen hij zijn collega Zdravkov tot een uiterste krachtsinspanning dwong. De Bulgaarse keeper tikte de bal ternauwernood uit de kruising. Het was een van de weinige hoogtepunten van het duel. Chilavert maakte in zijn carrière al veertig doelpunten, waaronder vier voor de nationale ploeg.

Bulgarije domineerde in de eerste helft, maar de nummer vier van het vorige WK wist het veldoverwicht niet om te zetten in doelpunten. Een schot op de paal van sterspeler Stoitsjkov was het enige wapenfeit van betekenis. Na rust nam Paraguay het initiatief over, maar telkens stuitten de Zuid-Amerikanen op doelman Zdravkov, die een sobere indruk maakte.

De beste kans kwam op naam van spits Cardozo, maar oog in oog met Zdravkov schoot hij rakelings naast. Doelman Chilavert was tevreden met het resultaat. “Deze uitslag biedt perspectief op het bereiken van de volgende ronde.” Bondscoach Bonev van Bulgarije uitte zijn ongenoegen. “Ons wachten nu tegen Nigeria en Spanje nog twee zware wedstrijden. Deze tegenstander hadden we moeten pakken.”

Bonev mocht van geluk spreken dat zijn aanvoerder Ivanov niet van het veld werd gestuurd. De verdediger tackelde spits Campos van achteren. Volgens de richtlijnen van de FIFA zou de overtreding met rood moeten worden bestraft, maar Ivanov kwam weg met geel.