Val van Japanse yen baart beleggers zorgen

AMSTERDAM, 13 JUNI. Na het spektakel rond Generale Bank kon de Amsterdamse beurs begin deze week even op adem komen. Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste fondsen begon de week met een stijging van bijna een procent tot boven 1210 punten.

In de loop van de week bleef de index zich rond dat niveau bewegen, maar gisteren eiste het spook van de Azië-crisis opnieuw slachtoffers. Dit keer is het de aanhoudende koersval van de yen die beleggers zorgen baart. De koersen gaven gisteren ruim 2,5 procent prijs en de AEX eindigde op 1172,40 punten.

Tot de grote verliezers behoorden in de afgelopen week Baan, Fortis en ASM Lithography. Fortis werd afgestraft voor de prijs die het heeft moeten betalen voor de Generale Bank. Fortis won een prestigestrijd van ABN Amro, maar beleggers hadden daarvoor niet al te veel waardering. Fortis eindigde de week zes procent lager op 114,10.

De koersontwikkeling van Fortis werd in negatieve zin alleen overtroffen door die van de Nederlandse 'technologiefondsen' Baan en ASM Lithography. Baan Company slaagde erin Hiscom over te nemen, een bedrijf dat software ontwikkelt voor Nederlandse ziekenhuizen. Het slaagt er echter vooralsnog niet in het verloren vertrouwen van beleggers te herwinnen. Het aandeel eindigde de week 6,50 lager op 58,80.

ASM Lithography maakte het nog bonter met een waarschuwing dat de winst dit jaar lager zal uitkomen dan in 1998 en verloor gisteren meer dan twintig procent. De winstval van ASML vloeit voort uit het uitstel van orders van chipfabrikanten in Taiwan. Het management was lang in de veronderstelling dat de orders vanuit Taiwanese chipmakers als TSMC en UMC op peil zouden blijven. Maar de optimistische groeicijfers voor de chipmarkt waar analisten begin dit jaar vanuit gingen zijn ingeruild voor een krimpscenario. Tegenvallende vraag in de regio en de prijzenslag die bijvoorbeeld Koreaanse producenten zijn aangegaan speelt aanbieders parten.

De vraag is of in de Taiwanese economie niet meer onheil schuilgaat. Taiwan is als enige land in Azië de crisis relatief ongeschonden doorgekomen. In twaalf maanden is de koers van de Taiwanese dollar gedaald met 20 procent, een percentage dat gunstig afsteekt bij omringende landen. Onduidelijk is of het land een tweede crisis in Azië even soepel ondergaat als de eerste.