Ultimatum Contactgroep aan Miloševic; NAVO oefent morgen al

BRUSSEL/LONDEN, 13 JUNI. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal de NAVO vermoedelijk al morgen luchtmachtoefeningen houden boven Albanië en Macedonië ten einde de druk op te voeren op de Joegoslavische president Miloševic af te zien van verder militair geweld in Kosovo.

In Londen hebben de leden van de Internationale Contactgroep president Miloševic tot begin volgende week de tijd gegeven om aan zijn verplichtingen te voldoen een eind te maken aan de gewelddadigheden tegen de burgerbevolking in Kosovo.

In een verklaring die gistermiddag werd uitgegeven na afloop van de ministersbijeenkomst van de Contactgroep - de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Duitsland - wordt verwezen naar het onderhoud dat Miloševic maandag in Moskou zal hebben met de Russische president Jeltsin. De Joegoslavische president moet die gelegenheid aangrijpen om duidelijk te maken dat het hem ernst is het geweld te stoppen en om zich neer te leggen bij de eisen die de internationale gemeenschap stelt: terugtrekking van troepen, het toestaan van internationale controle en onbeperkte toegang tot Kosovo, het mogelijk maken dat vluchtelingen hulp wordt geboden en dat ze terug kunnen keren, en opschieten met de dialoog met de Albanese leiders in Kosovo. Als aan het ultimatum niet wordt voldaan, zullen nieuwe stappen worden gezet om een eind te maken aan het geweld en om de burgerbevolking te beschermen, aldus de verklaring.

De bijeenkomst in Londen had plaats na de afsluiting van de tweedaagse vergadering van de ministers van Defensie van de NAVO in Brussel. Zij besloten donderdag dat oefeningen in het luchtruim bij Kosovo “binnen enkele dagen” zullen worden uitgevoerd. Gistermiddag zeiden diplomaten in Brussel dat die waarschijnlijk - als de weersomstandigheden het toelaten - al morgen zullen beginnen. Daarbij zullen toestellen worden ingezet vanuit de Noord-Italiaanse luchtmachtbasis Aviano. De diplomaten benadrukten dat het vooralsnog louter om vliegoefeningen gaat.

Hoewel de internationale gemeenschap daarmee Miloševic verder onder druk wil zetten, bleek gisteren zowel in Brussel als in Londen dat er binnen de Contactgroep verdeeldheid blijft bestaan over de grenzen aan het optreden tegen Joegoslavië. De NAVO en Rusland gaven in Brussel een gezamenlijke verklaring uit waarin het “buitensporige geweld” door Joegoslavië werd veroordeeld, alsmede de “gewelddadige aanvallen van Albanese Kosovaarse extremisten”. Maar net als zijn collega van Defensie, Igor Sergeyev, in Brussel, herhaalde de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Primakov, dat Moskou tegen het gebruik van geweld (door de NAVO) is om Belgrado in het gareel te dwingen. Primakov verzette zich in Londen ook tegen het plan van de andere leden van de Contactgroep om landingsrechten van de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij JAT in te trekken. Tegelijkertijd blijft Frankrijk, net als Rusland, van mening dat een nieuwe resolutie van de Verenigde Naties nodig is om eventueel daadwerkelijk optreden van de NAVO in Kosovo te rechtvaardigen. Volgens de Verenigde Staten is dat geen voorwaarde. (AP, AFP, Reuters)