Sluipverbruik van huishoudelijke apparaten

Veel elektrische apparaten verbruiken stroom terwijl het lijkt of ze uit staan. Bovenaan de lijst van dit soort stroomgebruikers staat de digitale decoder, die bijvoorbeeld in satellietontvangers is ingebouwd. Deze staat altijd stand-by en kan niet worden uitgeschakeld. Iets dergelijks geldt voor videorecorders, die continu stroom nodig hebben om de instellingen van zenders en tijd te bewaren.

Ook apparaten met een nettransformator (zoals halogeenlampen) trekken stroom zolang ze in het stopcontact zitten. Een contactdoos met aan- en uitknop kan dit voorkomen. Het signaallampje van zo'n contactdoos gebruikt echter zelf ook stroom (gemiddeld 3,38 gulden per jaar). Oplaadbare apparaten hoeven niet constant aangesloten te zijn op een stopcontact. Ze gaan daardoor zelfs in kwaliteit achteruit, omdat ze regelmatig volledig moeten worden ontladen. Het is daarom beter een elektrische tandenborstel, kruimeldief of accuboormachine te gebruiken totdat hij leeg is.

Bij een gemiddeld huishouden lekt ongemerkt 400 kWh per jaar weg. Dit kost ongeveer 100 gulden. Het sluipverbruik van alle Nederlanders huishoudens samen bedraagt ruim 600 miljoen gulden. Verwacht wordt dat het in het jaar 2000 25 procent meer is.

    • Claudia Kammer