Selectie; Televisie; Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met staatssecretaris Netelenbos van Onderwijs die aan de journalistentafel praat over de kwaliteit van het onderwijs. Ook een discussie tussen Nederlanders en Belgen over de vraag of Vlaanderen en Nederland samen moeten gaan. Ned.3, 12.05-13.00u.

Studio Noorderlicht. Wim T. Schippers en Rob van Hattum praten met professor Chunglin Kwa en atmosferisch chemicus dr. Rob Guicherit over de wetenschappelijke onzekerheden in de theorie over het broeikaseffect en de rol van CO. Ned.3, 20.05-20.36u.

Lopende zaken. De sociale diensten, hét symbool van de verzorgingsstaat, kraken in hun voegen. Bij tweederde van de diensten zijn grote problemen. Ze kunnen het werk nauwelijks aan. Gesprekken met baliemedewerkers en met de ontslagen oud-directeur H. Krosse. Ned.3, 21.32-22.18u.

DOCUMENTAIRES

Lichtpunt. India kent een illegale handel in organen. De organen zijn afkomstig van mensen die één of meer van hun organen verkopen, in ruil voor hopelijk een beter leven. Voor velen is dit een alternatief voor prostitutie of drugshandel. Belg.2, 11.00-12.00u.

Niets mag onopgemerkt blijven. Zie TV-vooraf. De werkelijkheid achter het boek Het Bureau van J.J. Voskuil. Ned.3, 22.18-23.25u.

DRAMA

Cyrano de Bergerac. Thema-avond over Edmond Rostand's toneelstuk Cyrano de Bergerac dat na honderd jaar nog steeds volle zalen trekt. De eerste voorstelling op 27 december 1897 was een doorslaand succes. Een van beste vertolkingen, in 1960 gemaakt door de Franse televisie en geregisseerd door Claude Barma, is vanavond te zien. Daarna een documentaire over acteurs uit Frankrijk en daarbuiten die de rol van Cyrano hebben gespeeld. TV5, 20.00-22.30 & 23.30-0.45u.

SPORT

Villa BvD Café au Lait. Frits Barend en Henk van Dorp kijken terug of de voetbalwedstrijd Nederland-België in het dorpje Roquebrune. RTL4, 11.00-12.00u.

KUNST

Sam Shepard: Stalking himself. Portret van de toneelschrijver en acteur Sam Shepard (1943) die in 1979 met Buried Child de Pulitzer Prijs won. Shepard werd daarnaast vooral bekend door de scripts die hij schreef voor films als Paris, Texas, True West en Zabriskie Point. Hij is na Shakespeare de meest populaire toneelschrijver in Amerika. Ned.3, 17.00-18.00u.

FILM

Dominick and Eugene/Nicky and Gino (Robert M. Young, 1988, VS). Op golven van Rain Man, Twins en Dead Ringers aangespoelde draak over broederliefde. Student medicijnen Ray Liotta wordt onderhouden door minder begaafde broer Tom Hulce. Een andere universiteit en Jamie Lee Curtis ondergraven de status quo. SBS6, 10.30-12.20u., onderbroken door reclame.

Don Camillo (Terence Hill, 1983, Italië/VS). Regiedebuut van Terence Hill biedt Amerikaanse variant op avonturen van Camillo en kan de versies met Fernandel niet doen vergeten. Hill speelt zelf de pastoor, Colin Blakely is zijn eeuwige opponent, de communistische burgemeester Peppone. RTL4, 12.45-14.45u., met reclame.

Funny Girl (William Wyler, 1968, VS). Biografische musical over de om haar Brooklyn-accent vermaarde Ziegfeld Follies - en Broadway-ster Fanny Brice (1891-1951). Publiek succes blijkt ten koste te gaan van de privé-sfeer! Op film debuterende Barbra Streisand kreeg prompt een Oscar voor de titelrol die ze eerder op Broadway speelde. Muziek van Bob Merrill en Jule Styne. Ook met Omar Sharif. SBS6, 13.10-15.45u., met reclame.

Gli invasori (Mario Bava, 1961, Frankrijk/Italië/West-Duitsland). In achtste eeuw gesitueerde avonturenfilm rond Engelse hertog die eertijds als Viking-weesje door de koningin werd geadopteerd. RTL4, 14.45-16.15u., onderbroken door reclame.

. A Far off Place (Mikael Salomon, 1992, VS). Degelijke avonturenfilm voor de jeugd appeleert rechtstreeks aan de hang naar romantiek, exotisme, heroïek en mystiek van de jongere puber. Saamhorig trio jongelieden doorkruist, nagezeten door stropers, tweeduizend kilometer woestijn. Duitsl.1, 15.05-16.45u., tweetalig.

The Organization (Don Medford, 1971, VS). Derde en zwakste misdaadfilm, na In the Heat of the Night en They Call Me Mister Tibbs, met Sidney Poitier als rechercheur Virgil Tibbs. Hij aast op drugssmokkelaars. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

Surviving the Game (Ernest Dickerson, 1994, VS). Zoveelste, wrede variatie op The Most Dangerous Game (1932). Om spannend uitje verlegen zittende Gary Busey en F. Murray Abraham mogen van Rutger Hauer in de wildernis jacht maken op Ice-T. Veronica, 21.00-22.50u., met reclame.

. Broadcast News (James L. Brooks, 1987, VS). Gedegen portret in de lichte stijl van een ouderwetse 'romantic-comedy-made-in-Hollywood' van drie dertigers op een kruispunt in hun carrière, bij een televisiejournaal, en hun liefdesleven. Soms wat sentimentele regie van de maker van Terms of Endearment en aangenaam spel van William Hurt, Holly Hunter, Albert Brooks. SBS6, 21.15-23.35u., onderbroken door reclame.

. Nénette et Boni (Claire Denis, 1995, Frankrijk). Vierde speelfilm van de regisseuse van Chocolat, S'en fout la Mort en J'ai pas Sommeil is een zinnelijk, dicht op de huid gefotografeerd portret van een onaangepaste pizzabakker - even stug als goeiig - die zich in groezelig Marseille ontfermt over zijn ontspoorde, hoogzwangere zus. Met Grégoire Colin, Alice Houri. Ned.3, 23.25-1.05u.

Excalibur (John Borman, 1981, VS/Engeland). Boorman realiseerde jongensdroom met visueel indrukwekkend, voor het overige minder overtuigend historisch drama over koning Arthur, de Ridders van de Ronde Tafel en tovenaar Merlijn. Met Nigel Terry. BBC2, 23.50-2.15u.

Cops and Robbers (Aram Avakian, 1973, VS). Knap geschreven, licht subversieve misdaadkomedie over twee corrupte politie-agenten die fortuin veroveren op Wall Street. Met Cliff Gorman, Joe Bologna. BBC1, 1.25-2.50u.

L'Inondation/Navodneniye/The Flood (Igor Minajev, 1993, Frankrijk/Rusland). Door hoofdrolspeelster Isabelle Huppert geëntameerde, fragiele verfilming van roman van Jevgyeni Zamyatin door in Parijs gestationeerde Oekraïense regisseur. Arbeidersvrouw in het Sint-Petersburg van de jaren twintig zint op wraak als haar man seksuele verhouding begint met geadopteerde dochter. Maandag, TV5, 13.00-15.00u., Frans ondertiteld.

En nagesynchroniseerd:

L'ultima Neve di Primavera (Raimondo del Balzo, 1973, Italië). Duitsl.2, 1.05-2.35u.; The Mortal Storm (Frank Borzage, 1940, VS). Duitsl.1, 1.25-3.05u., zwart-wit.