Selectie; Televisie; Zaterdag

ACTUALITEITEN

Nova. Over de kwaliteit van het onderwijs en een reportage over Britse huurlingen in Sierra Leone. Ned.3, 22.15-22.45u.

DOCUMENTAIRE

Mysteries of magic. Oude en hedendaagse goochelkunst; het gebruik van natuurwetenschappelijke uitvindingen en goochelassistente Moi-Yo Miller over de bekende zaagact. Discovery, 20.00-21.00u.

The Secret Art of Government. Over alle kunstwerken die eigendom zijn van de Britse overheid. Gesprekken met John Major en Margaret Thatcher gaat nog een keer naar Downing Street 10 om te praten over de kunstwerken die zij zelf uitkoos en inspecteert de collectie hedendaagse kunst van premier Blair. BBC2, 20.00-21.00u.

Windrush. Serie historische documentaires over de veranderingen van het leven in Groot-Brittannië door de toestroom van immigranten vanuit het Caraïbisch gebied op het schip 'Empire Windrush'. De immigranten werden in de jaren '70 afgewezen, hetgeen resulteerde in conflicten en rassenrellen toen de tweede generatie identiteitsproblemen kreeg. BBC2, 21.00-22.00u.

Beautiful people. Natuurdocumentaire - eerder op de avond werd zijn speelfilm The Gods must be crazy uitgezonden - van de Zuid-Afrikaanse regisseur Jamie Uys over de Kalahari-woestijn. Uys wist in de verzengende hitte slangen, insecten, bavianen, leeuwen en gieren voor de camera te krijgen. Ned.1, 23.03-0.37u.

The Fear of God: 25 years of The Exorcist. Toelichting op de vreemde ontstaansgeschiedenis van de klassieke horrorfilm The Exorcist. BBC2, 23.40-0.35u.

AMUSEMENT

Op reis. In deze uitzending de Nederlandse Reisvereniging; de dynamiek van samen kajakken op een wilde rivier in Italië en het grootste kerkhof van Europa. Ned.3, 19.19-19.50u.

Sonja: Locatie. Sonja Barend praat met Nederlanders die wonen en werken in Balikpapan, de hoofdstad van Borneo. Ned.3, 22.45-23.50u.

MUZIEK

The Spice Girls. Herhaling van een eerder in maart uitgezonden special van de meidenformatie The Spice Girls. Geri Halliwell besloot recent de groep te verlaten. In de herhaling praten de 'girls' over zichzelf, hun afkomst en de weg naar roem. RTL4, 21.00-22.00u.

KUNST

Kunst... omdat het moet. Herhaling van de vorig jaar uitgezonden documentaire Egoïsme en inhaligheid, over de in 1987 overleden uitgever Geert van Oorschot met materiaal uit Nederlandse en Belgische omroeparchieven. De markante uitgever en schrijver - hij schreef onder de naam R.J. Peskens - schuwde de openbaarheid niet. Ned.2, 0.11-0.53u.

FILM

Lost in Africa (Stewart Raffill, 1994, Engeland). Avonturenfilm waarin twee jonge toeristen in vijandige Afrikaanse jungle worden bijgestaan door een 100-jarige olifant. RTL4, 12.00-13.40u., onderbroken door reclame.

. The Heiress (William Wyler, 1949, VS). Prachtige filmbewerking van Henry James' Washington Square. Olivia de Havilland kreeg een Oscar voor haar rol van eenvoudige maar rijke jongedame die verslingerd raakt aan fortuinjager Montgomery Clift. Haar vader Ralph Richardson ziet weinig heil in deze affaire. Morgen, BBC2, 12.40-14.30u., ZW.

Skidoo (Otto Preminger, 1968, VS). Groucho Marx speelt zijn laatste filmrol - als bendeleider bijgenaamd God - in als satirische klucht bedoeld rommelpotje waarin ouderwetse gangsters tot inkeer komen dankzij hippies. SBS6, 13.50-15.30u., met reclame.

George and Mildred (Peter Frazer-Jones, 1980, Engeland). Bioscoop-spinoff van de gelijknamige komische tv-serie. Tijdens weekendje uit wordt George aangezien voor een huurmoordenaar. BBC1, 16.45-18.15u.

Cadillac Man (Roger Donaldson, 1990, VS). Vehikel voor Robin Williams is inconsequent mengsel van komedie en thriller. Showroom van autoverkoper Williams wordt doelwit van gijzelingsactie van Tim Robbins, de jaloerse echtgenoot van de secretaresse. SBS6, 19.00-20.45u., met reclame.

. Rambling Rose (Martha Coolidge, 1991, VS). Verfilming van autobiografie van Calder Willingham slaat door de ogen van een verliefde 13-jarige jongen (Lukas Haas) de wandelgangen gade van een meisje voor dag en nacht, dat haar gunsten onder mannen gul verdeelt. Prachtig spel van Laura Dern. RTL5, 20.30-22.30u., met reclame.

. Wat zien ik? (Paul Verhoeven, 1971, Nederland). Zie Film-vooraf. Veronica, 20.30-22.05u., met reclame.

The Gods Must Be Crazy (Jamie Uys, 1981, Botswana). Merkwaardige klucht van de omstreden Zuid-Afrikaanse regisseur die eerder, in Funny People, met een verborgen camera de vermeende domheid van zwarte landgenoten in beeld bracht. In deze film wordt een uit een vliegtuig gevallen cola-flesje door bosjesmannen opgevat als een geschenk van de goden. Ned.1, 20.34-22.29u.

Return to the Blue Lagoon (William A. Graham, 1991, VS). Vervolg op hit uit 1980 vertoont andermaal romantisch blote en tropisch idyllische kalverliefde op een onbewoond eiland, vormgegeven als een dure-vakantiefolder. SBS6, 20.45-22.35u., onderbroken door reclame.

. Clueless (Amy Heckerling, 1995, VS). In vrije bewerking van Janes Austens 'Emma' woont de 15-jarige heldin in Beverly Hills, waar het draait om geld, liefde en klassebewustzijn. Een in zuurstok-kleuren uitgevoerde film over een altruïstisch snobje dat zich inzet voor de opvang van een nieuwelingetje op school. BBC2, 22.00-23.40u.

. Flesh and Blood (Paul Verhoeven, 1985, VS/Spanje/Nederland). Zie Film-vooraf. SBS6, 22.35-0.50u., onderbroken door reclame.

Black Rain (Ridley Scott, 1989, VS). Nadrukkelijk gestileerde, door decors en locaties beheerste politiefilm, van de regisseur van Alien en Blade Runner, ventileert onbeholpen xenofobie jegens Japan. Amerikaans recherchekoppel Michael Douglas en Andy Garcia speurt samen met behoedzamer Japanse collega's naar gangster in Osaka. BBC1, 23.20-1.20u.

Bitter Harvest (Duane Clark, 1993, VS). Op boerderij gesitueerde ménage à trois van Stephen Baldwin, Patsy Kensit en Jennifer Rubin vormt vertrekpunt voor mengsel van zachte erotiek, sardonische komedie en misdaadavontuur. Belg.1, 23.25-0.56u.

The Mephisto Waltz (Paul Wendkos, 1971, VS). Occulte thriller, waarin ziel van satanische concertpianist Curd Jürgens vlak voor diens dood het lichaam van jouralist Alan Alda tracht te overmeesteren. Ook met Jacqueline Bisset. BBC2, 0.35-2.20u.

Das Wirtshaus von Dartmoor (Rudolf Zehetgruber, 1964, West-Duitsland). Een van de vele routine-Krimi's die men in Duitsland placht te maken naar de boeken van Edgar Wallace. Detective speurt naar twaalf voortvluchtige gevangenen. Duitsl.2, 1.10-2.35u., zwart-wit.

The Seventh Victim (Mark Robson, 1943, VS). Bizarre en duistere thriller staat te boek als hoogtepunt in carrière van zonderlinge producent Val Lewton. Kim Hunter zoekt in New York naar haar in een satanische sekte verdwenen zus. Ook met Tom Conway. BBC2, 2.20-3.30u., zw.