Schoolklas na vier jaar uitgedund

ROTTERDAM, 13 JUNI. Van een klas van 28 middelbare scholieren zijn er na vier jaar gemiddeld nog 16 over. De rest is blijven zitten of heeft de school verlaten. Dat is een van de conclusies van het schoolonderzoek van Trouw, dat de krant vandaag publiceert.

Elk jaar lopen bijna 90.000 leerlingen vertraging op door zittenblijven of uitval. Gemiddeld zijn dat drie leerlingen op een klas van 28. Circa 48.000 van de vertraagde leerlingen verlieten de schoolbanken zonder diploma. Het Montessori-onderwijs scoort slecht, net als vorig jaar. De waardering voor Jenaplan- en Daltonscholen is nog lager. De drie soorten vernieuwingsscholen hebben over het algemeen een lager slagingspercentage, lagere gemiddelde eindexamencijfers en meer zittenblijvers en uitvallers dan andere scholen. Trouw, dat in oktober 1997 alle middelbare scholen in Nederland een cijfer gaf voor hun kwaliteit, werkte dit keer met plussen en minnen bij de kwaliteitsbeoordeling van de scholen. In het nieuwste onderzoek gaf de krant geen eindoordeel, maar zijn de scholen alleen op onderdelen onder de loep genomen. Vanaf september publiceert ook de overheid een ranglijst, de kwaliteitskaart, op basis van gegevens van de inspectie. Ook in deze lijst worden scholen alleen op onderdelen vergeleken.