Reorganisatie brengt Kema opnieuw in rood

Een reorganisatie die in 1996 is begonnen, heeft Kema ook in 1997 een buitengewone last bezorgd. Daardoor is het instituut netto opnieuw in de rode cijfers beland, al is het verlies van 1,9 miljoen gulden een stuk lager dan dat van een jaar eerder, toen het 4,9 miljoen gulden bedroeg. Dat blijkt uit het gisteren verschenen jaarverslag.

Kema is bij het grote publiek bekend om het keurmerk voor elektrische apparaten, maar werkt vooral voor elektriciteitsbedrijven. Door bezuinigingen in die sector moest ook Kema het personeelsbestand inkrimpen.

Van de ruim 1200 banen zijn er bijna 200 geschrapt. Niet alle banen zijn al in 1996 geschrapt. In dat jaar is de eerste fase afgerond, toen de directe boventalligen zijn aangewezen. Een jaar later werd ook de structuur van de organisatie aangepast, waardoor opnieuw banen overbodig werden.

In 1996 heeft Kema in de winst- en verliesrekening een buitengewone last van 16,8 miljoen gulden genomen; vorig jaar werd nog eens 8,5 miljoen gulden opzij gezet. Het resultaat uit gewone berijfsuitoefening is altijd positief geweest. Het ging van 1,5 miljoen in 1996 naar 4,9 miljoen gulden vorig jaar. Dit jaar verwacht Kema een positief nettoresultaat te kunnen presenteren.