Moedige Hiddink laat Davids buiten de ploeg

SAINT-DENIS, 13 JUNI. Al wekenlang houdt Guus Hiddink vol dat er binnen de selectie van het Nederlands elftal geen A- of B-keuze bestaat. Sinds gisteravond kan hij zich niet meer achter die opvatting verschuilen. Want voor de aftrap van Oranje op het wereldkampioenschap tegen België heeft hij zijn ware voorkeur moeten prijsgeven. En die blijkt niet in het voordeel te zijn van Edgar Davids, Wim Jonk, Winston Bogarde en Michael Reiziger.

Zij zijn voor de eerste WK-wedstrijd van vanavond buiten het basiselftal gelaten. Dat geldt niet voor Frank de Boer. De aanvoerder tobde deze week met een enkelblessure en hij gaf er in eerste instantie de voorkeur aan het treffen met de Belgen aan zich voorbij te laten gaan om geen risico's te nemen voor de rest van het toernooi. De laatste training, gisteravond in het Stade de France, gaf de Ajacied echter zo'n goed gevoel dat hij het er toch op wil wagen.

Meest opvallende naam in de Nederlandse opstelling is echter die van Jerrel Floyd Hasselbaink als tweede spits naast of achter Patrick Kluivert. In Saint-Denis wordt vanavond een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan een voetballoopbaan die normaal alleen voorkomt in een jongensboek. Drieëneenhalf jaar geleden speelde de huidige spits van Leeds United nog voor de amateurs van Neerlandia in Amsterdam. Hoewel Hasselbaink in de laatste oefenwedstrijd behoorlijk schutterde voor het doel van Nigeria mag hij in de basisploeg beginnen. Pas als het duel voor de ploeg voor Nederland een dramatisch verloop kent, zal hij gedurende de wedstrijd het veld moeten ruimen voor de fit verklaarde Dennis Bergkamp, die alleen nog wedstrijdritme mist.

Zelfs zonder de Arsenal-ster in de opstelling blijkt er weer geen plek te zijn vrijgemaakt voor Edgar Davids. De werknemer van Juventus is dus even ver als twee jaar geleden, toen hij bondscoach Hiddink ervan betichtte zijn oren te laten hangen naar Danny Blind en de gebroeders De Boer. Dat was een opmerking als frustratie voor het feit dat hij in het EK-duel tegen Zwitserland aan de kant werd gehouden. Toen Davids na veel kommer en kwel bij AC Milan zijn voetbalpassie weer demonstreerde in dienst van Juventus kwam de roep om zijn terugkeer in Oranje.

Het getuigt van moed dat Hiddink in zijn elitekorps niet geforceerd een basisplaats heeft gecreëerd voor Davids. Of het een juiste keuze is geweest, zal nog moeten blijken. Phillip Cocu behoudt vooralsnog de voorkeur. Kennelijk accepteert Davids nu meer van de bondscoach. Hij wordt door Hiddink en zijn begeleidingsstaf al wekenlang afgeschermd voor de media. Dat geldt ook voor Winston Bogarde. En uitgerekend deze twee spelers lieten het toestel dat de selectie van Amsterdam naar Parijs vloog donderdag twintig minuten wachten. Het taxfree-shoppen van Davids en Bogarde was een beetje uitgelopen.

Het incidentje zal hun populariteit binnen de selectie niet hebben vergroot. Maar Bergkamp bevestigde gisteren nog eens dat de saamhordigheid binnen het Oranje-gezelschap groot is. Heel anders dan twee jaar geleden op het EK in Engeland toen er volgens hem veel meer groepjes waren. Iedereen streeft nu hetzelfde doel na: voor de ogen van de wereld in het grootste sportevenement van deze eeuw een opvallende prestatie leveren. Zo verklaarde Frank de Boer gisteren dat dit WK “mijn toernooi” moet worden. Want na jaren van successen bij Ajax wil hij ook weleens erkenning op landenniveau. Ajacieden worden zelden genoemd bij de beste vijftig spelers van Europa en dat frustreert de aanvoerder van Oranje.

Na de teleurstellende optredens in Amerika (WK '94) en Engeland (EK '96) lijkt deze generatie eindelijk te willen oogsten. Dan mogen bepaalde groepjes nog wel samen eten, kaarten en voortdurend met elkaar optrekken, op het veld is het hand in hand kameraden. Voorlopig heeft de zalvende werkwijze van Hiddink en teammanager Hans Jorritsma zijn vruchten afgeworpen. Maar pas onder hoogspanning worden de schakels van de ketting pas echt getest.

Terwijl George Leekens in de Belgische opstelling talrijke zekerheden heeft ingebouwd, kiest Hiddink voor de aanval en gaat hij uit van zijn eigen kracht. Ook dat siert deze bondscoach. Dit WK kent al genoeg laffe teams. Het middenveld vertoont met Seedorf, Ronald de Boer, Cocu en Overmars eigenlijk geen enkele échte verdedigende middenvelder. Achterin heeft Winter de voorkeur gekregen boven de rechtsback Reiziger. Oranje voelt zich klaar voor de show.

    • Erik Oudshoorn