Irak wil imago verbeteren

BAGHDAD, 13 JUNI. Irak zal de overgrote meerderheid van zijn ambassadeurs vervangen door nieuwe krachten. De maatregel wordt genomen in het kader van een diplomatiek offensief om het sinds de inval in 1990 in Koeweit geschonden imago van Irak in het buitenland te verbeteren.

Een hoge functionaris in Baghdad heeft dat gisteren aangekondigd. Volgens hem wil zijn regering ongeveer 30 van de in totaal 35 ambassadeurs vervangen, onderwie een halfbroer van Saddam Hussein, die gezant is bij de VN in Genève. Vorige week al meldde het Iraakse dagblad Babil dat een aantal diplomaten in het buitenland was teruggeroepen naar Baghdad, zonder daarbij nadere uitleg te geven. Wel voegde de krant er aan toe dat het tijd is dat de buitenlandse diplomatieke posten “worden ververst met nieuw bloed teneinde de muur van isolatie te doorbreken die vijanden hebben gebouwd rondom Irak”.(AP)