Hasselbaink in basis tegen België naast Kluivert

ROTTERDAM, 13 JUNI. Jerrel Hasselbaink zal vanavond tegen België naast Patrick Kluivert in de aanval van het Nederlands voetbalelftal spelen. Bondscoach Guus Hiddink kiest voor het eerste WK-optreden van Oranje voor dezelfde opstelling als in de oefenwedstrijd tegen Nigeria, die verleden week vrijdag met 5-1 werd gewonnen. Dat betekent dat spelers als Winston Bogarde, Edgar Davids, Wim Jonk en Michael Reiziger op de reservebank beginnen. Ook Dennis Bergkamp zal daar plaatsnemen. De spits van de Engelse kampioen Arsenal is wel fit verklaard en kan eventueel invallen.

Hiddink acht de kans ook groot dat Bergkamp de nodige speeltijd krijgt. “Hij gaat heel snel vooruit. Dennis heeft weliswaar zes weken niet gespeeld, maar iemand van zijn klasse kan zo het ritme weer oppakken.” Over de opmerkelijke keuze voor Hasselbaink zei de bondscoach: “Hij heeft zich snel aangepast. Ik vind dat hij met Kluivert een goed koppel vormt. Maar bij ons is er geen sprake van een ideaal elftal. Er zijn vijftien jongens die in aanmerking komen voor een basisplaats.”

Nederland begint vanavond om negen uur in Stade de France in Saint-Denis met Van der Sar in het doel, Winter, Frank de Boer, Stam en Numan in de achterhoede, op het middenveld Seedorf, Ronald de Boer, Cocu en Overmars en voorin Kluivert en Hasselbaink. Bij tegenstander België kan verdediger Gordan Vidovic door een blessure niet spelen. Hij wordt vervangen door Mike Verstraeten.

Frankrijk hield gisteravond een traditie in stand door in Marseille met 3-0 van Zuid-Afrika te winnen. Nog nooit in de historie van de wereldkampioenschappen voetbal verloor het thuisland zijn eerste wedstrijd. De Fransen hadden het lange tijd moeilijk tegen de WK-debutant, maar braken vlak voor rust het verzet door een doelpunt van Dugarry. In de tweede helft werd Hans Vonk, keeper van Zuid-Afrika en Heerenveen, nog twee keer gepasseerd. In dezelfde groep won Denemarken moeizaam met 1-0 van Saoedi-Arabië. Bulgarije en Paraguay hielden elkaar in poule C in evenwicht (0-0).