FENG SHUI EN SALIEROOK

Vanuit de Verenigde Staten kwam feng shui naar Europa overgewaaid. Feng shui zorgt voor voorspoed, harmonie, rust en vrede. Door huis en/of kantoor op een andere manier volgens deze eeuwenoude Chinese methode in te richten ontstaat een plek met positieve energie. Feng shui betekent: wind en water, de twee elementaire energiebronnen.

Nu in heel wat ruimtes spiegels, planten en watervalletjes zijn geplaatst, de kleuren zijn veranderd blijkt dat er nog een andere methode is om de creativiteit te bevorderen en negatieve krachten te laten verdwijnen: het uitroken. Dit ritueel komt van de Indianen. Door de rook van smeulende kruiden en planten met de veer van een condor door het huis te wapperen verdwijnen boze geesten en ontstaat er een zuivere, schone ruimte. Deze methode wordt vooral aangeraden bij het kopen van een nieuw huis en het beginnen aan een nieuwe baan in een nieuw kantoor. Maar ook het uitroken van de sporen van een liefde die het hazepad heeft gekozen wordt aanbevolen. In New York kun je voor 200 dollar per uur een professionele uitroker inhuren. Zelf doen kan ook. Verbrand eerst buitenshuis, in alle windrichtingen cederhout. Wandel daarna met een tak smeulende salie door het hele huis en sla geen hoekje over. Het verdient aanbeveling er bij te zingen. Hoe langer je over dat roken doet hoe beter het is. Misschien levert het uitroken wel het toppunt van tevredenheid op. De meest voor de hand liggende rookkamer van het huis is de keuken, de geurigste plek van het huis waar elke dag weer gekookt en gerookt wordt. Vandaag een recept voor in aluminium gewikkelde makreel met salie, venkel en knoflook. Rasp de venkelknollen en meng er een beetje olijfolie en zout door. Leg vier grote stukken stevig aluminiumfolie klaar. Leg in het midden van elk vel wat venkel. Vul de buikholte van de schoongemaakte verse makrelen met fijngehakte knoflook, blaadjes salie, plakjes citroen en zout en peper. Leg de makrelen op de venkel en vouw de folie dicht. Zorg dat de naad van de folie zich aan de bovenkant van het pakket bevindt. Laat de makrelen in ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius gaar worden.

4 makrelen 4 venkelknollen 2 tenen knoflook 1 citroen olijfolie zout en peper

    • Anne Scheepmaker