DIE ZEIT

In Die Zeit van deze week pleit Oost-Europa kenner Christian Schmidt-Häuer voor ingrijpen in Kosovo. De huidige crisis is allang geen binnenlandse aangelegenheid van Servië meer, nu op grote schaal etnische zuiveringen worden uitgevoerd. President Miloševic gebruikt Kosovo als bliksemafleider om het afbrokkelen van zijn binnenlandse machtsbasis te verdoezelen. Die Zeit waarschuwt er dan ook voor dat als het Westen blijft talmen er een nieuwe Balkanoorlog kan uitbreken, waarin Bulgarije en NAVO-bondgenoot Griekenland tegenover elkaar komen te staan.

Verder doet het weekblad verslag van een ontmoeting tussen de Duitse filosoof Jürgen Habermas en SPD-lijsttrekker Gerhard Schröder. Habermas beschouwt de ideeën van zijn gesprekspartner als 'neoliberale blabla' en 'pseudo-realisme' en adviseert Schröder terug te keren naar 'echte' politieke thema's. Alleen zo kan de SPD de door haar beoogde veranderingen in de Duitse samenleving doorvoeren.