De schoenen van Just Göbel

De voetbalschoenen van nu zijn niet meer de voetbalschoenen van vroeger. Nu zijn ze er in alle kleuren, in alle maten en alle soorten. Voor 's werelds voetbalsterren worden ze zelfs op maat en na uitvoerig testen naar de vorm van de voeten gemaakt. Kwam daar eens om in de tijd van Just Göbel, in het begin van deze eeuw doelman van het Nederlands elftal.

Grote, kolossale schoenen met verstevigde neuzen die aanvoelden als klompen. Van een subtiel contact met de bal kon geen sprake zijn. Het leer was stug en lang niet zo soepel en meebewegend met de voet als nu. De zool was van zwaar leer en niet zo flexibel als de kunststoflaag waarmee de schoen van nu is gemaakt. Noppen waren nog dik en degelijk, slechts bevestigd om uitglijden op gras te voorkomen. Nu hebben de meeste schoenen veel kleine kunststofnoppen, die soms vervangen kunnen worden, al naar gelang van de toestand van de grasmat. In geval van nood trekt een speler gewoon andere schoenen aan met meer of minder, hogere of lagere noppen. Schoen en schoenzool waren vroeger aan elkaar bevestigd met spijkers, veel spijkers. Noppen werden op de zool gezet met iets minder spijkers. Maar zonder spijkers was er geen voetbalschoen. Wie tegenwoordig met deze gespijkerde schoenen het veld op komt, wordt door de scheidsrechter de toegang geweigerd.

    • Guus van Holland