Corners & keepers

“Als ik terugkijk op de eerste dagen van het wereldkampioenschap voetbal constateer ik dat Brazilië als een van de zwakkere teams uit de startblokken is gekomen. Die ploeg beschouw ik nu even niet meer als favoriet voor de wereldtitel. De Brazilianen speelden in de openingswedstrijd tegen Schotland heel erg op de bal gericht. De vleugels werden niet bezet. De twee spitsen Ronaldo en Bebeto verloren zichzelf in te veel individuele acties. Ook zij liepen regelmatig naar de bal toe, waardoor ze te vaak van het vijandelijke doel afspeelden. We moesten het die avond doen met één fantastische actie van Ronaldo.

Brazilië herbergt misschien wel de meeste individuele kwaliteiten, maar daarmee heb je nog geen team. Ik mis bij de wereldkampioen een goede opbouw. Er ontbreekt een idee in hun spel dat over veel te veel schijven verloopt en er niet op is gericht om de bal snel bij de spitsen te krijgen. Misschien komt dat nog naarmate het toernooi vordert. Maar zullen de spelers het zolang met elkaar eens zijn? En wie is de baas? Het is maar net hoe zich dit ontwikkelt.

Van de grote landen vond ik ook Italië niet goed. Die ploeg kan het spel niet maken. Bij de Italianen mis ik eveneens creativiteit en duidelijkheid op het middenveld. Al deed Del Piero natuurlijk nog niet mee. Italië speelt met de kont tegen het strafschopgebied en wacht op een fout van de tegenstander. Nee, dan vond ik de Chilenen met een betere spelopvatting voetballen. Zamorano en Salas zijn twee uitstekende spitsen die elkaar goed kunnen vinden. Zoals Salas het tweede doelpunt van Chili inkopte, dat was fenomenaal.

Het valt me trouwens op dat er veel wordt gescoord uit corners, vrije trappen en strafschoppen. Dat duidt enerzijds op een goede traptechniek van veel voetballers, maar anderzijds op de slechte organisatie in de verdedigingen. Het is duidelijk dat hier nationale teams aan het werk zijn. De afspraken bij corners of vrije trappen zijn nog niet optimaal. Bij de Schotten, die hoe langer de wedstrijd duurde beter in hun spel mochten komen van de Brazilianen, was daar weinig lijn in te ontdekken. En bij de Marokkanen was de organisatie sowieso een puinhoop. Toch vond ik die Afrikanen heel aardig spelen. Met name Hadji deed fantastische dingen. Ze hebben maar één probleem: de doelman is slecht. Het was ook jammer dat ze in de tweede helft steeds meegingen met de Noren die de bal maar een beetje naar voren rammen in de hoop dat hun spits Flo er wat mee doet.

De keepers op dit toernooi kunnen trouwens absoluut niet voetballen. Als er wordt teruggespeeld op de doelman schiet deze de bal met een lange hijs naar voren en dan is het god zegen de greep. Gezien de ontwikkelingen in het voetbal valt me dit tegen. De keepers die ik tot nog toe heb gezien, zijn in dit opzicht niet te vergelijken met Van der Sar en ook niet met Vonk van Heerenveen. Die kunnen voetballen. En de rest? Daar zit echt geen muziek in.

Op papier is het allemaal wat beter verzorgd bij het Nederlands elftal. Als deze ploeg aan de bal is, kan het aardig voetballen. Dan zie je ook een concept waar een idee achter zit. De Belgische bondscoach Georges Leekens is een slimme vogel. Hij gaf al heel vroeg zijn opstelling prijs. Daarmee geeft hij zijn eigen spelers vertrouwen en de tegenstander gaat eindeloos zitten puzzelen. Ik vind het een heel defensieve ploeg waarmee de Belgen vanavond tegen Oranje spelen. Maar dat is wel een beetje te begrijpen. Leekens kan niet te ver van het doel afspelen omdat hij te weinig snelheid in de defensie heeft. Als ik de baas was zou ik daarom Overmars als een echte linksbuiten laten voetballen. Die jongen is steengoed geworden. Kluivert moet zo diep mogelijk op de laatste man gaan staan. Dan wordt deze verdediger gedwongen een keuze te maken: of de back bij Overmars rugdekking geven, of zelf dicht op Kluivert spelen. Zo ontstaat er ruimte. Boffin zwerft een beetje op rechts. Daar kan Winter heel goed staan in plaats van Reiziger.

Ik zou centraal in de verdediging niet meer voor Bogarde kiezen. Ik vond hem tegen Nigeria zo druk en wild. Daardoor ontstond ook die penalty. Bovendien is Bogarde zwak in de opbouw. Indien noodzakelijk kan Cocu ook op de plek van Frank de Boer of Jaap Stam spelen en Davids is misschien nog beter. Ik denk niet dat we bang hoeven te zijn voor de Belgen. Het is goed dat de spelers in zichzelf geloven, maar in Nederland zijn we veel te optimistisch over de kansen van Oranje op dit WK.''

    • Foppe de Haan