Beurzen niet klaar voor komst euro; Ondanks grote kansen

LUXEMBURG, 13 JUNI. De Europese effectenbeurzen hebben hun toekomstplannen voor het euro-tijdperk nog lang niet op orde. Dat is de conclusie die kan worden getrokken na de gisteren afgesloten conferentie van de Federatie van Europese effectenbeurzen.

Het is vijf voor twaalf wat betreft de invoering van de euro. Vanaf 2 januari 1999 gaat de Amsterdamse beurs de koersen al in euro's uitdrukken. De beursbestuurders raakten niet uitgepraat over de nieuwe kansen die ontstaan bij de invoering van de gemeenschappelijke munt. Maar over de maatregelen om van de financiële markten in de euro-zone een krachtige gesloten netwerk van concurrerende Europese beurzen werd minder helder.

Duidelijk werd wel dat de meeste beursbestuurders weinig voelen voor één gemeenschappelijke pan-Europese beurs. “Als het Europees parlement in Brussel denkt dat er zo'n beurs komt, zijn ze daar niet helemaal bij de realiteit”, zei L. Bredin, de president van Stockholm Stock Exchange.

Ook waren de beursbestuurders het erover eens dat Europa met een mozaïek van circa dertig verschillende beurzen maar moeilijk een vuist kan maken tegen het machtsblok van de Verenigde Staten. Daarom moeten er allianties worden gevormd zodat het aantal beurzen drastisch naar beneden gaat. Probleem hierbij is echter dat lokale financiële centra in de verschillende landen niet zonder slag of stoot hun beurs opgeven.

Verder zijn er nog veel politieke, culturele en technische problemen om op te lossen. Een vertegenwoordiger van de beurs in London meende dat de beurzen hun handelssystemen moeten gelijkschakelen om de mogelijkheden van de euro uit te buiten. Probleem daarbij is dat veel beurzen recentelijk hebben geïnvesteerd in een nieuw handelssysteem en niet graag opnieuw willen investeren. Zeker niet omdat nog onduidelijk is of de euro een succes wordt. En dan is er ook nog een toezichtsprobleem. De eurobeurzen worden geen eenheid als ieder land zijn eigen regels blijft hanteren.

Op de vraag of de beurzen zich niet veel te laat over deze kwesties buigen zegt A. Vleminckx van de Brusselse beurs: “Beurzen lopen nooit voorop met innovatie. De invoering van de euro begin volgend jaar is gelukkig geen deadline. Zie de munt maar als een middel waarmee de vernieuwing accelereert.”

Donderdag, op de eerste dag van de conferentie, pleitte president-directeur G. Möller van het beursbedrijf Amsterdam Exchanges ervoor om vooral de belangen van de beleggers na te streven. “De tijd is voorbij dat we blindelings louter het belang van onze toegelaten instellingen (de commissionairshuizen) nastreven. Wij moeten doen wat de beleggers willen. Zij willen op een liquide markt meer investeren, tegen de beste prijs en met zo min mogelijk tussenkomst van intermediairs.”

    • Sjouke Rijper