Beursgang lonkt voor Goldman Sachs

NEW YORK, 13 JUNI. De 190 partners van de gerenommeerde zakenbank Goldman Sachs overwegen om 10 tot 15 procent van deze particuliere firma naar de beurs te brengen. Mogelijk valt de principe-beslissing dit weekeinde.

De partners kwamen gisteren vlak buiten de stad bijeen om te vergaderen over de beursgang. De 129 jaar oude bank, die gewend is andere bedrijven te adviseren en naar de beurs te brengen, moet nu over zichzelf beslissen. Een reden om naar de beurs te gaan is om de kapitaalsbasis van de bank te vergroten. Daarnaast is het een geschikt moment omdat de waarde van het bedrijf mogelijk op 35 miljard dollar wordt geschat.

Bij de bank wordt al jaren gepraat over een beursgang. Voordeel is meer kapitaal, nadeel is opening van de boeken, verantwoording aan aandeelhouders en de gestage druk om (goede) kwartaalcijfers te tonen. Twee jaar geleden mislukte een poging om naar de beurs te gaan toen de jongere partners, die minder zouden verdienen aan een beursgang, het voorstel verwierpen.

Grote voorstanders op dit moment zijn de co-voorzitters Jon Corzine en Henry Paulson. Geholpen door het positieve beursklimaat zou op dit moment een besluit tot beursgang uitstekend getimed zijn. Toch zijn er ook andere geluiden. John Thain en John Thornton, twee partners die in het uitvoerend comite zitten en wel eens 'gedoodverfde opvolgers' worden genoemd, zijn tegen een beursgang. Er zijn meer invloedrijke partners die er zo over denken.

De jongere partners die nog twijfelen houden de boot misschien alleen maar af om er meer geld uit te slepen. Er zijn 190 partners, 211 jongere partners en enkele grootaandeelhouders. Die aandeelhouders zijn Sumitomo Bank, verzekeringsmaatschappij AIG en Kamehameha Schools/Bishop Estate.

De vraag is hoe de buit na een beursgang wordt verdeeld. Voor de partners zijn er miljoenen te verdienen. Om de jongere partners mee te krijgen en de leegloop in de gelederen tegen te houden moeten die ook profiteren. De partners zouden eindigen met elk belangen van minstens 100 miljoen dollar, de langstzittenden onder hen wellicht met 200 miljoen. De jongere partners krijgen ieder 10 miljoen dollar.

    • Lucas Ligtenberg