Belgen over Oranje

Vanavond begint voor Oranje het WK voetbal met Nederland-België. Hoe denken de Belgen over Nederland?

Eddy Merckx, vijfvoudig winnaar van de Tour de France: “Nederland heeft veel talent. De spelers spelen in alle grote ploegen van Europa, dan weet je genoeg. Waarom zouden ze zichzelf dan geen favoriet vinden? Dat is geen hoogmoed, want in de sport moet je ambitie hebben. De Belgen missen de uitstraling van een kampioen, simpelweg omdat er minder talent aanwezig is. Kijk eens wie er bij goede buitenlandse clubs zitten: Nilis, Oliveira. Dan ben je al praktisch uitgepraat. Op papier is het voor België haast onmogelijk om vanavond te winnen, maar je weet het nooit. Als Belg hou ik het daarom toch maar op 1-1. Van die uitslag mogen we dromen.”

Walter Meeuws, oud-speler en bondscoach: “Gezien het spelbeeld en de resultaten in de oefenwedstrijden heeft Nederland een streepje voor op Argentinië, Duitsland en ook Brazilië. Ze hebben een serieuze voorsprong op ons, maar dat wil niet zeggen dat we vanavond een gemakkelijk hapje zullen zijn. Er staan andere Rode Duivels dan in de kwalificatiereeks. Georges Leekens heeft veel aan teambuilding gedaan, er is veel vertrouwen in de ploeg. De spelers doen alsof ze de underdog zijn, maar in het achterhoofd voelen ze dat misschien anders. Als ik een uitslag moet noemen zeg ik 1-1, maar het zou me niet verbazen als we winnen.”

Bart Veldkamp, schaats-Belg: “Op dit moment is Nederland heel goed. In vergelijking met twee jaar geleden zijn de spelers veel volwassener. Ze zien in dat ze het echt met 22 spelers moeten klaren, zodat er niemand meer op individuele triomf uit is. België is kwalitatief een stuk minder, maar speelt op grote toernooien altijd boven zijn kunnen. Bovendien kan het voor de Belgen een voordeel zijn dat de wedstrijd tegen Nederland de eerste is. Nederland is dan meestal nog niet zo op toeren. Voor wie ik vanavond ben? Voor de beste. Diplomatiek hè? Vooruit dan, meestal ben ik voor de underdog. Dat is België. Laat ik het op 1-2 voor de Belgen houden.”

Rik Coppens, oud-international: “Nederland kan kampioen worden als het in de finale België weet te kloppen. Maar meneer, waarom nog vragen stellen als Brazilië met de hakken over de sloot van Schotland wint en Italië de hulp van de scheidsrechter nodig heeft voor een gelijkspel. In voetbal is alles mogelijk. Natuurlijk mogen de Nederlanders optimistisch zijn en als ik de media moet geloven zijn ze vanavond ook favoriet. Maar België kan dit toernooi ook ver komen. Een prognose? Een kenner geeft geen prognoses, want dan maakt hij zich belachelijk.”

Kamagurka, cartoonist: “De kans is groot dat België wint, want de Nederlanders móeten winnen. Zo ging dat vier jaar geleden toch ook? We zitten weer in de underdog-positie en dat is ideaal. Ik denk dat Nederland de halve finale wel haalt, alleen zal die wedstrijd van vanavond een tegenvaller kunnen worden. Jij zegt dat alle Nederlanders denken dat ze België wel even zullen pakken. Dat hopen ze en die hoop drukken ze in dat soort woorden uit, maar in feite zijn ze doodsbang om te verliezen. Vanavond wordt het 2-0 voor België. De beste wint tenslotte niet altijd.”

Jean-Luc Dehaene, premier van België: “Buiten de grote favoriet Frankrijk is Nederland ook één van de kanshebbers voor de titel. De spelers hebben meer techniek dan die van ons, ze zijn sneller in de uitvoering van het spel. De Belgen moeten dat compenseren met hun fysieke instelling en zullen vooral in zichzelf moeten geloven. Vergeet niet dat we vier jaar geleden hebben gewonnen. Alleen zijn we toen feest gaan vieren om vervolgens van Saoedi-Arabië te verliezen. Aan een voorspelling voor Nederland-België durf ik me helaas niet te wagen.”

    • Orkun Akinci