Winstdaling ASML teistert beurs

AMSTERDAM, 12 JUNI. De Amsterdamse effectenbeurs werd vanochtend geschokt door de verlaging van de winstprognose door beleggerslieveling ASM Lithography, toeleverancier van de chipindustrie. De beursbarometer verloor meer dan twee procent.

ASM Lithography (ASML) waarschuwde gisteren dat voor 1998 niet langer moet worden uitgegaan van een winststijging, maar van een daling. De koers ging bij hoge omzetten 16,10 gulden onderuit naar 59,80 gulden.

ASM Lithography weegt zwaar mee in de graadmeter van de stemming van de beurs. Aangezien ook Philips een tientje omlaag ging naar 176 gulden, leed de AEX-beursbarometer een gevoelig verlies van meer dan dertig punten op een stand van 1173,17 aan het begin van de middag. Een andere hoogvlieger in de hightech-sector, Baan, kreeg een tik mee van de malaise en verloor 1,40 gulden op een koers van 85,50 gulden.

De hele aandelensector stond duidelijk onder druk. Alleen BolsWessanen kon zich handhaven op 32,50 gulden. Tot nu toe deed de Amsterdamse beurs het deze week nog relatief goed. Maar volgens handelaren begint de angst voor de gevolgen van de Azië-crisis, de hoofdoorzaak van de scherpe daling op Wall Street gisteren, nu ook op het Damrak de kop weer op te steken. Dat bleek naast de daling van de aandelenkoersen ook uit een opleving van de belangstelling voor obligaties.

Akzo Nobel was weer zwak gestemd en moest 2,80 gulden inleveren op 441,20 gulden. DSM daalde 2,30 gulden naar 210,50 gulden, terwijl Koninklijke Olie 2,10 gulden lager noteerde op een koers van 110,60 gulden.

Flexovit, die gisteren meldde alsnog te willen praten met Diamond Tools Group (DTG), was 1,40 gulden in reactie op een koers van 23,60 gulden. DTG wil een bod op Flexovit uitbrengen, waarvan dit bedrijf in eerste instantie niet gecharmeerd was.

Op de valutamarkt lijkt de koersval van de yen niet te stuiten. Vandaag liep de Japanse munt opnieuw rake klappen op. De koers zakte vanochtend naar 144,05 tegenover de Amerikaanse dollar vergeleken met 142,20 gistermiddag. De dollar steeg licht vanochtend van 2,0360 naar 2,0375 gulden.

NEW YORK Op Wall Street teisterde de Aziatische crisis de koersen. Een sterke daling van de locale Aziatische beurzen haalde de Dow Jones beursindex met 159,93 punten onderuit. De index sloot op een stand van 8811,77 punten, een daling van 1,8 procent. Beleggers waren vooral bang dat de financiële resultaten van het Amerikaanse bedrijfsleven dit kwartaal door de Aziatische crisis onder druk komen te staan. Aandelen werden verkocht en obligaties vormden het toevluchtsoord.

De Amerikaanse minister van Financiën, Robert Rubin, leek te suggeren dat dat de markt maar moet bepalen hoever de yen zakt. Dat zorgde voor de verdere daling van de Japanse munteenheid.

Later zei Rubin dat het niet correct was te concluderen dat interventies om de koers te steunen wat de VS betreft geheel van tafel zijn.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio was de stemming vanochtend relatief rustig na het tumult op Wall Street. De Nikkei beursindex eindigde 8,29 punten hoger op 15.022,33. Nieuwe cijfers over de krimp van de Japanse economie kwamen pas na beurs naar buiten.