Wereldwijde zwendel en chaos rond WK-kaartjes

ROTTERDAM, 12 JUNI. Tienduizenden voetbalfans over de hele wereld zijn de dupe van zwendel met toegangskaarten voor het WK voetbal in Frankrijk. Er zijn veel valse kaarten in omloop. Ook hebben touroperators op grote schaal problemen met de levering van verkochte toegangskaarten.

De organisatie van het WK wijst elke verantwoordelijkheid van de hand. Op een persconferentie maakte het organiserend comité vanochtend bekend dat een onderzoek wordt ingesteld naar fraude met toegangskaarten door de voetbalbonden van Kameroen en een niet nader genoemd land in Zuid-Amerika. Zij zouden de hun toegewezen kaarten illegaal hebben verkocht. Ook een bureau dat aan de wereldvoetbalfederatie FIFA is gelieerd, wordt verdacht van onoorbare praktijken.

Aan touroperators zijn door de organisatie van de WK wereldwijd 138.000 kaarten geleverd. Dat is ruim vijf procent van de ruim 2,6 miljoen kaarten die in totaal zijn gedrukt. Alle 138.000 kaarten zijn volgens afspraak geleverd, aldus een woordvoerder van de WK-organisatie. Volgens de organisatie zijn de problemen deels ontstaan doordat tickets zijn verkocht door niet-geautoriseerde touroperators. Voor de wedstrijd Nederland-België, die morgenavond wordt gespeeld, zijn valse kaartjes in omloop. In Engeland zijn ten minste 40.000 fans gedupeerd, in Duitsland 10.000. In Japan moesten 12.000 voetbalsupporters een teleurstelling incasseren. De Japanse regering heeft een beroep gedaan op de wereldvoetbalfederatie FIFA om te bemiddelen.

Veel Japanse fans kregen pas gisteren op het vliegveld van Tokio van de touroperators te horen dat hun toegangskaarten niet waren aangekomen. Sommigen vlogen toch naar Parijs in de hoop voor zondagmiddag, wanneer Japan tegen Argentinië speelt, alsnog kaarten te bemachtigen.

Italië en Chili hebben gisteren in groep B met 2-2 gelijkgespeeld. De Chilenen waren dichtbij een overwinning. Italië kreeg bij een 2-1 voorsprong voor Chili zes minuten voor tijd een strafschop na een onopzettelijke handsbal van verdediger Ronald Fuentes. Roberto Baggio, die vier jaar geleden in de finale tegen Brazilië de beslissende strafschop over schoot, scoorde nu wel. Bij Chili was Salas met twee doelpunten de hoofdrolspeler.

Kameroen gaf gisteren tegen Oostenrijk in de negentigste minuut een 1-0 voorsprong prijs. Toni Polster profiteerde van chaos in de Kameroense verdediging en schoot hard langs doelman Songo'o, die tot dan weinig te doen had. Het duel kende slechts één opwindend moment: het prachtige openingsdoelpunt van Njanka Beaka, van wie tot voor kort vrijwel niemand had gehoord.

Dennis Bergkamp kan morgenavond meespelen in de eerste wedstrijd van Nederland, tegen België. De spits van Arsenal is hersteld van een hamstringblessure, maar verwacht niet dat hij het al een hele wedstrijd kan volhouden. Bergkamp speelde zes weken niet.