VW-dochter Audi koopt autofabriek Lamborghini

ROTTERDAM, 12 JUNI. Audi, dochter van de Duitse autofabrikant Volkswagen, neemt de Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini over. Audi heeft met de Indonesische en Maleisische eigenaren van Lamborghini een principe-overeenkomst ondertekend. Over de details worden de komende weken nog verder onderhandeld.

Lamborghini, dat van '78 tot '93 eigendom van Chrysler was, moet één van de dochterondernemingen van Audi worden, naast Audi Hungaria Motor Kft. Vorige week kreeg Volkswagen er bij de aankoop van Rolls Royce tevens de Britse fabrikant van automotoren Cosworth bij. Als deze transactie wordt afgerond, moet ook Cosworth onder de vleugels van Audi komen.

Er gingen al enkele weken geruchten over de overname van Lamborghini. Het bedrijf is in de problemen gekomen door de val van de roepia. Het Italiaanse bedrijf is voor 60 procent eigendom van Tommy Soeharto, de jongste zoon van de vorige maand afgetreden Indonesische president Soeharto. In 1997 maakte Lamborghini nog bijna 8,5 miljoen gulden winst op een omzet van 45 miljoen gulden. Lamborghini maakt jaarlijks zo'n 1.100 auto's, maar zou met een aanmerkelijk goedkopere 'baby Lambo' van rond 200.000 gulden een markt met 65.000 potentiële klanten willen aanboren. De fabriek zou de jaarproductie dan tot 2.500 kunnen opvoeren.

In '97 verkocht Audi 546.000 auto's.