Topdrukte voor Amsterdamse brandweer; Hevig noodweer leidt tot overlast N-Holland

AMSTERDAM, 12 JUNI. Stortbuien hebben gisteravond in Noord-Holland voor grote wateroverlast gezorgd. In verschillende gemeenten kwamen wegen, viaducten, winkels, woningen en kelders onder water te staan. De brandweer van Amsterdam kreeg tot vanochtend half negen 2.000 meldingen binnen, de politie enkele honderden. In de hoofdstad zijn diverse kelders en souterrains leeggepompt.

Ook heeft de brandweer hulp verleend bij ingestorte plafonds en daken en moesten verscheidene omgewaaide bomen worden verwijderd. Het Bellevuetheater gelastte een uitverkochte voorstelling in de kleine zaal af, omdat de vloer - met daarop technische apparatuur - blank stond. In theater de Kleine Komedie liepen de toiletten en de kleedkamers onder. Het Stedelijk Museum kampte met lekkages. Voor zover bekend hebben de kunstwerken geen schade opgelopen.

Bij de Amsterdamse politie kwamen honderden meldingen binnen, meestal over ondergelopen kelders. Het noodweer zorgde er verder voor dat inbraakalarmen spontaan afgingen en valse meldingen veroorzaakten. In de Van Baerlestraat werd een putdeksel van een riool door de grote druk in het riool weggeblazen, een taxichauffeur reed met zijn auto het gat in. In het stadsdeel De Pijp kwamen zoveel meldingen binnen, dat de politie gisteravond alleen “alleenwonende, slecht ter been zijnde hoogbejaarde inwoners” heeft geholpen.

Ook de brandweer en de politie zelf ondervonden overlast. Door lekkage kwam bij de commandocentrale van de brandweer het plafond van de afdeling automatisering voor een deel naar beneden. De automatiseerders wachten volgens een woordvoerder nog op hulp van collega's. En bij het politiebureau op de Koninginneweg verstopte een tennisbal de regenpijp, waardoor het water naar binnen stroomde en volgens een woordvoerder “een minicascade in het trappenhuis” ontstond. Bij het politiebureau in De Pijp kwam het plafond naar beneden. In het gebouw van de dienst Waterbeheer aan de Spaklerweg stond dertig centimeter water.

Ook in Hoorn kon het riool de enorme hoeveelheid water niet verwerken. De politie daar zag zich genoodzaakt een aantal arrestanten op een ander bureau onder te brengen, omdat het arrestantenverblijf in het souterrain van het bureau was ondergelopen. Bij speelgoedwinkel Bart Smit en een Chinees restaurant kwamen de plafonds naar beneden. Een moskee, gevestigd in een voormalig zwembad, liep onder. Het souterrain van het St. Jans Gasthuis, waar onder meer de EHBO-afdeling is, kwam ook onder water te staan. Verder liepen ook in Hoorn veel woningen en kelders onder. Volgens een woordvoerder van de brandweer in Hoorn is de overlast van gisteravond “echt uitzonderlijk” geweest.

In Volendam liepen vooral de straten achter de IJsselmeerdijk vol. Op sommige plaatsen stond het water een halve meter hoog. Bij naar schatting 25 woningen liep het water de huizen binnen. De schade loopt in de tienduizenden guldens. De brandweer van Edam en Volendam rukte met groot materieel uit om te helpen en ook gemeentewerkers waren druk bezig putten leeg te zuigen om de riolering weer op gang te helpen. Ook Bergen, Egmond, Schoorl, Heiloo en Heerhugowaard werden getroffen door de stortbuien.

Volgens het KNMI in De Bilt is het noodweer niet ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar. “Een stevige zomerbui. Maar het probleem is dat de buien steeds op dezelfde plek blijven.” Volgens het meteorologisch instituut is de intensiteit van de buien niet te vergelijken met die van afgelopen zaterdag, toen ook grote delen van het land (Limburg en Alblasserwaard ondermeer) kampten met een enorme wateroverlast, verergerd door hamerende hagel.