Tienduizenden fans in bezit valse WK-kaarten

ROTTERDAM, 12 JUNI. Tienduizenden voetbalfans over de hele wereld kunnen het wereldkampioenschap voetbal niet bijwonen omdat ze bestelde en reeds betaalde kaarten niet hebben ontvangen. Het gaat vooral om kaarten die bij touroperators zijn besteld. Andere fans zijn gedupeerd omdat ze valse kaarten hebben gekocht.

Enkele duizenden Nederlandse fans dreigen morgenavond in Parijs de eerste wedstrijd van Oranje te missen, omdat touroperators meer kaarten zouden hebben verkocht dan ze bezaten of omdat ze valse kaarten hebben gekocht. Aan Duitse fans zouden 10.000 valse kaarten zijn verkocht, in Engeland zijn 40.000 valse kaarten verspreid. In Japan moesten 12.000 voetbalfans een teleurstelling incasseren. Eerder reisden al 1.100 Brazilianen voor niets naar Parijs.

In Nederland zijn enige duizenden WK-gangers gedupeerd. Het reisbureau van oud-voetbalinternational René van de Kerkhof reserveerde en betaalde 1.735 tickets maar ontving ze nooit, een strop van een miljoen gulden. Ook een touroperator in Hoofddorp, die 2.500 kaartjes kocht en negen vliegtuigen charterde, ontving geen kaarten.

Het organiserend comitié in Parijs (CFO) ontkent elke verantwoordelijkheid en heeft geen idee waardoor de problemen worden veroorzaakt. Aan touroperators zijn door het organiserend comité wereldwijd 138.000 kaarten geleverd. Dat is ruim vijf procent van de ruim 2,6 miljoen kaarten die in totaal zijn verkocht. Alle 138.000 kaarten zijn volgens afspraak geleverd, aldus een woordvoerder van CFO. Het organiserend comité dreigde gisteren alle fraudeurs te laten vervolgen.

Vijf reisorganisaties in Japan hebben hun reizen naar Frankrijk geannuleerd omdat de kaarten voor de eerste wedstrijd van Japan, tegen Argentinië, niet op tijd hebben binnengekregen. Ruim 12.000 Japanners moesten afzien van hun geplande trip naar de WK. Andere touroperators in Japan overwegen eveneens hun reizen naar Frankrijk te staken, sommigen hebben aangekondigd de zwarte markt op te gaan om alsnog aan kaarten te komen. De Japanse regering heeft de FIFA gevraagd te bemiddelen.

Pas bij het inchecken op het internationale vliegveld van Tokio kregen veel fans te horen dat het weinig zin had de ruim elf uur durende vlucht naar Europa te maken omdat hun reeds betaalde kaarten er nog niet waren. Enkele honderden Japanners stapten toch in het vliegtuig, in de hoop dat ze voor aanvang van de eerste wedstrijd van hun nationale ploeg - zondagmiddag in Toulouse - alsnog in het bezit van kaarten zouden komen.

Volgens de CFO waren er drie manieren om langs officiële weg kaarten te bemachtigen; via de CFO, bij de zeventien touroperators verspreid over de vijf werelddelen en via de nationale voetbalbonden. “Als er in Japan 12.000 mensen hun kaarten niet hebben gekregen, hebben ze waarschijnlijk zaken gedaan met niet-geautoriseerde touroperators of reisagenten”, aldus B. Travade van CFO.

In Parijs maakten ongeveer 1.100 Brazilianen gisteren amok. Ze kalkten de muren van een luxueuze hotel vol met protestleuzen tegen het reisagent. De gedupeerde Brazilianen zagen woensdag de openingswedstrijd van de wereldkampioen op de televisie in plaats op de tribunes.

De 10.000 gedupeerde Duitsers zijn supporters die hun kaartjes bij zwendelaars hebben gekocht, aldus een woordvoerder van Votava Sportreizen. Votava en Voss waren de officiële touroperators voor het WK. “Wij hebben de bestelde kaartjes gewoon op tijd ontvangen.” Vietentours in Düsseldorf heeft 1.500 aspirant-kopers moeten teleurstellen. Ze hebben de reizen geannuleerd. In Thüringen ging de politie op zoek naar een reisbureau dat 100.000 mark uit de zak van supporters troggelde maar nooit kaartjes leverde.

In Groot-Brittannië ging kort vóór het WK touroperator Great Portland Entertainment failliet. Het bureau wierp 40.000 waardeloze kaartjes op de markt. Daarvan kwamen er tussen de 15.000 en 20.000 in België terecht. Volgens de Belgische krant Le Soir waren duizenden Belgen in het bezit van valse kaartjes voor de openingswedstrijd tussen Brazilië en Schotland.

De politie in Montpellier heeft gisteren een 37-jarige Engelsman opgepakt die 125 kaartjes voor het WK-duel Marokko-Noorwegen op de zwarte markt probeerde te verkopen. De nummers van de tickets komen overeen met kaartjes die zijn verkocht in verscheidene Europese landen. De man had daarbij ruim drieduizend gulden op zak, afkomstig van de verkoop van nog eens twintig toegangsbewijzen, aldus de politie. De verkoper verklaarde dat de oorspronkelijke kopers van de tickets hem hadden gevraagd ze in Frankrijk te verkopen. Volgens de organisatie van het WK waren de bewuste kaartjes verkocht aan particulieren, tussenpersonen en nationale voetbalbonden.

De Argentijnse tweededivisieclub Chacarita uit Buenos Aires heeft gisteren toegegeven tien verzorgde reizen aan hooligans te hebben cadeau gedaan. “Ze krijgen in Frankrijk een tolk en wat al niet, zodat ze zich niet misdragen. Wij kennen onze verantwoordelijkheid”, verklaarde voorzitter Luis Barrio Nuevo van Chacarita.

Valse kaarten voor Nederland-België, morgenavond in Saint Denis, zijn gemakkelijk van echte te onderscheiden. Op de valse kaarten ontbreekt een watermerk en is een kortere barcode aangebracht dan op de echte kaarten. Op de nepkaarten ontbreekt de F van francs achter de toegangsprijs, is de stippellijn van de controlestrook rood van kleur en is de tekst groter dan op de echte kaarten. De i in Denis is op de valse kaart bijna niet te lezen. Het papier van de valse kaart schijnt rood door en is gemakkelijk te scheuren.