't Barre Land is opdringerig

Voorstelling: Langs de grote weg van A. Tsjechov door 't Barre Land. Met: Peter Kolpa, Jacob Derwig, Margijn Bosch e.a. Gezien: 11/6, Gasthuis, Amsterdam. Herh. aldaar t/m 14/6. Aanv. 21.00u. Inl. (020) 616 89 42

Langs de grote weg (1885), het eerste stuk dat Tsjechov schreef, is een curieus eenaktertje. De schrijver gaf het een plot, maar niet van harte. Het leeuwendeel bestaat uit gelal van dronkaards in een kroeg, bij wie een door zijn vrouw verlaten landeigenaar zich voegt. Zij duikt later ook op, waarop een van de drinkebroers haar met een bijl tevergeefs de hersens probeert in te slaan. Moraal: rijken zijn niet per se gelukkig. Misschien.

Toneelgroep 't Barre Land, vanwege het anti-elitaire streven van directeur Ivo van Hove uitgenodigd voor het Holland Festival, geeft over de strekking geen uitsluitsel. De spelers staan voornamelijk zichzelf te zijn, onverstaanbaar teksten voor zich uit mompelend. Tijdens muzikale intermezzi trachten ze het publiek te verleiden ook dronken te worden. Opdringerig gedoe.

Het korte André van Duin-achtige optreden van Jacob Derwig bewijst pijnlijk dat zijn medespelers over geen enkel talent beschikken. Toch kiest de groep voor een stijl die staat of valt met de persoonlijkheid van de acteur. Resultaat van dat misverstand is een slaapverwekkende vertoning die gelukkig kort duurt. Het door Tsjechov voorgeschreven onweer kreeg 't Barre Land gisteravond cadeau. Aan de andere zijde van de niet-geblindeerde ramen van het Gasthuis ging het aardig tekeer. Dat was pas een schouwspel.

    • Pieter Kottman