Struycken verwijt NAi 'verminking'

ROTTERDAM, 12 JUNI. De Nederlandse beeldend kunstenaar Peter Struycken (1939) verwijt het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam zijn lichtinstallatie in de arcade van het instituut te hebben 'verminkt'. De installatie werd vijf jaar geleden in opdracht van het NAi geplaatst. De 22 pilaren van de 220 meter lange galerij, die om de tien minuten door een andere kleur licht worden beschenen, zijn in het kader van de expositie South African Seasons beschilderd met felgekleurde figuren.

Struycken was niet van tevoren ingelicht over de schilderactie. Hij vernam ervan via een foto op de voorpagina van de Volkskrant. De kunstenaar wil dat de schilderingen 'op korte termijn worden weggehaald'. Hij overweegt op basis van het auteursrecht de zaak bij de rechter aanhangig te maken.

Een woordvoerster van het NAi betreurt Struyckers reactie. Het instituut erkent dat het in de fout is gegaan door de maker van de lichtarcade niet van tevoren in te lichten. Wel benadrukt het NAi dat de 'street art' tijdelijk van aard is en na sluiting van de expositie weer wordt verwijderd. De tentoonstelling loopt tot 30 augustus.