Schaakcomputer kan tijdens tweekamp vaste partner worden

LEON, 12 JUNI. Na de oprichting van zijn nieuwe schaakbond World Chess Council (WCC) wijdt Gary Kasparov zijn onblusbare energie aan een uniek project, het zogenoemde Advanced Chess.

In het Spaanse León experimenteren Kasparov en de Bulgaar Veselin Topalov met deze nieuwe schaakvorm, waarbij de spelers tijdens de partij het oordeel van een schaakcomputer kunnen raadplegen. Volgens Kasparov wordt deze schaakvorm na de eeuwwisseling gangbaar.

De schakers lijken zich steeds meer aan de moderne tijden aan te passen. Ze zijn er inmiddels achter dat een match over ruim veertig partijen met een totale lengte van meer dan drie maanden alleen maar op weerstand en onbegrip stuit. De wereldschaakbond FIDE organiseerde in december vorig jaar met succes een wereldkampioenschap met een knockoutformule. In minder dan een maand was de titelstrijd beslist. Kirsan Iljoemzjinov, de excentrieke leider van de wereldschaakbond, was zo enthousiast dat hij onlangs aankondigde dat het wereldkampioen volgens dezelfde formule aan het einde van dit jaar in Las Vegas wordt gespeeld.

De oude generatie schakers ziet het tandenknarsend aan, maar de match Sjirov-Kramnik heeft onlangs bewezen dat een schaaktweekamp nauwelijks nog tot de verbeelding spreekt. In het Spaanse Cazorla kwam vrijwel geen publiek op deze interessante krachtmeting af en het hoge aantal snelle remises maakte het er niet beter op. Sjirov won de tweekamp en mag in oktober 's werelds sterkste speler Kasparov uitdagen, onder de vlag van de WCC.

Kasparov ziet veel toekomst in het Advanced Chess. Het schaken krijgt nog meer vaart en door het gebruik van de computer tijdens de partij is er sprake van een eerlijke krachtmeting. Kasparov: “We kunnen nog niets zinnigs zeggen, daarvoor moeten we eerst de partijen in deze match afwachten. Maar sommige dingen weet je wel zeker. Zo is bluffen niet meer mogelijk. Dat wordt direct door de computer afgestraft. Bovendien zal het voor mij heel moeilijk worden om Topalov te verslaan, want zijn verdediging is door de hulp van de computer sterker geworden.” (ANP)