Redactie RTL blijft na sanering bezorgd

AMSTERDAM, 12 JUNI. Bij de redactie van het RTL-nieuws blijft men ongerust over de saneringsplannen die topman Pieter Porsius van de Holland Media Groep (HMG), het bedrijf achter de tv-stations RTL4, RTL5 en Veronica, eerder deze week heeft gepresenteerd. Hoewel ontslagen zijn voorkomen, vreest men in een volgende bezuinigingsronde niet gespaard te zullen blijven. Ook is men bang dat de bezuiniging van 8,6 miljoen gulden (ruim tien procent van het totale budget) ten koste gaat van de kwaliteit van de programma's.

“Natuurlijk zijn we opgelucht dat er nu geen mensen weg hoeven,” zegt voorziter M. Spijker van de redactieraad van de nieuwsredactie. “Maar niemand is er gerust op dat dat zo blijft. Na het facilitaire bedrijf is het nieuws de duurste afdeling en ik weet wel zeker dat er nog een tweede ronde komt.” Porsius maakte dinsdag bekend dat HMG 41 miljoen gulden gaat bezuinigen. Van de zeshonderd banen worden er 220 geschrapt, waarvoor volgens hem zo'n dertig ontslagen nodig zijn.

Bij de redactie bestaan zorgen over de kwaliteit van het nieuwsbulletin. Hoofdredacteur R. Rensen heeft zelf een plan gemaakt om goedkoper te werken. Een journalist van het nieuws zal bijvoorbeeld minder vaak met een cameraman en een geluidsman op pad kunnen gaan. Eén persoon zal beide functies in zich moeten verenigen. “Ik vraag me af of het geluid daar niet onder gaat lijden”, aldus Spijker. Ook verwacht ze dat dure straalverbinding minder gauw zullen worden ingezet en dat tegenvallende nieuwsitems minder snel overgedaan kunnen worden worden.